Na drugoj sednici novog saziva Skupštine opštine Lajkovac odbornici su, među 36 tačaka dnevnog reda, usvojili i Odluku o rebalansu budžeta za 2020. godinu. Planirani budžet opštine Lajkovac za ovu godinu iznosio je 1.195.000.000 dinara, a nakon usvojenog rebalansa umanjen je za 63 miliona i iznosi 1.132.000.000 dinara. U toku godine došlo je do smanjenog prihoda od poreza na zarade za 30 miliona i drugih prihoda iz klasičnog okvira za oko 12 miliona, do smanjenja nekih administrativnih republičkih stavki, pa su na osnovu toga korigovani ukupno planirani prihodi. U skladu sa Odlukom o rebalansu, promene su pretrpeli programi budžetskih fondova i JP „Gradska čistoća“.

Lokalni parlament je usvojio Odluku o završnom računu budžeta za 2019. godinu i Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu za period januar-jun 2020. godine. Izveštaj o završnom računu budžeta za 2019. pokazao je da je izvršenje na nivou prethodnih godina. Procentualno to iznosi 67 odsto, što je slično kao prethodnih godina, čak nešto iznad proseka.

Izvršenje budžeta za prvih šest meseci tekuće godine iznosi 35,24 odsto, a izvršenje kapitalnih izdataka 33,19 odsto – u apsolutnom iznosu to je 140.496.000 što prevazilazi vrednost realizovanih investicija u odnosu na celu 2019, rekla je za govornicom Tatijana Panić, rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Opštinske uprave Lajkovac.

Najviše reči u diskusijama odbornika bilo je o vodosnabdevanju na području opštine Lajkovac. Osvrćući se na komentare predsednik Živković je istakao da je to prioritetni problem Lajkovca već 10-20 godina i dodao:

-Ima pomaka u poslednje vreme i restrikcije nisu tako velike kao proteklih godina. Jako bitno je da su se u to uključili i država i EPS, tako da su veliki izgledi da finansiraju zamenu magistralnog cevovoda koji je izgrađen još 1981. godine. Čekamo da krene voda iz akumulacije Stubo-Rovni, ali to se neće desiti narednih godina zbog izgradnje „brzih traka“ od Nepričave do Iverka. Prošle nedelje smo, zajedno sa predstavnicima gradske opštine Lazarevac i opštine Mionica, imali sastanak u Кancelariji za upravljanje javnim ulaganjima. Zajednički cilj nam je da se obnovi i aktivira bunar kapaciteta 25l/s u selu Virovci kod Mionice, u vlasništvu JPКP „Lazarevac“ i da se uradi postrojenje za prečišćavanje voda. Deo kapaciteta ovog bunara išao bi ka našim selima u

kojima smo prethodnih godina uradili primarnu mrežu, pre svega mislim na Slovac, Markovu Crkvu, Ratkovac, Pridvoricu i Strmovo. Jedan deo vode doveli bi do vodovoda u Nepričavi čime bismo povećali njegov kapacitet. Veoma je bitno da je Кancelarija za javna ulaganja prihvatila naš projekat zamene azbestnih cevi u centru Lajkovca, to je oko osam kilometara, zamenu starih vodomera, priključaka i izgradnju dve podstanice za više delove Lajkovca, odnosno za Ćelije i deo ka Selu Lajkovcu. Zbog pandemije realizacija projekta je pomerena za sledeću godinu. U Jabučju smo, uz pomoć EPS-a, uradili preko 10 kilometara primarne vodovodne mreže, nastavljamo sledeće godine, radićemo i hlorno postrojenje. Nadam se da ćemo u naredne četiri godine, ako ne potpuno onda donekle, rešiti pitanje vodosnabdevanja u našoj opštini.

Na drugoj sednici SO Lajkovac potvrđeni su mandati četiri nova odbornika vladajuće većine: Miroslavu Lukiću, Nikoli Živkoviću, Veljku Sretenoviću i Nenadu Živojinoviću.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …