Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji deonice Resnik – Valjevo u dužini od 77,6 kilometara, na pruzi Beograd – Bar počeli su danas. Ovo je prva ozbiljnija rekonstrukcija barske pruge nakon pune četiri decenije, a radovi koje izvodi ruska kompanija „RŽD Internešnl“ i veći broj srpskih firmi finansirani su iz ruskog kredita u iznosu od 80 miliona dolara za modernizaciju srpskih železnica.
Na svečanosti koja je organizovana povodom početka radova u stanici Vreoci, govorili su: potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, Denis Vladimirovič Kuznedeljev, ministar-savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji i Aleksandar Sergejevič Mišarin, prvi potpredsednik „Ruskih železnica“.
Denis Vladimirovič Kuznedeljev, ministar-savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji rekao je ovom prilikom da je ovo važan događaj za razvoj ekonomskih i privrednih odnosa između Republike Srbije i Ruske Federacije. „Ovo je još jedan korak u realizaciji strateškog partnerstva i realizacije kredita u okviru koga radove izvode ruske železnice, uz podršku državnog kredita Ruske Federacije. Ruska strana smatra da su ovi projekti ključni i jedni od najuspešnijih, a svojom veličinom i dinamikom ovi projekti održavaju istinske odnose srpske i ruske strane, a to su odnosi uzajamno isplativog strateškog partnerstva. Ovaj veliki međunarodni projekat ne odražava samo razvoj između susednih zemalja, već i zemalja Evrope, a takođe i spaja kontinente, jer je to jedan veliki proces globalizacije“, rekao je između ostalog Denis Vladimirovič Kuznedeljev i naglasio da je napredak u odnosima očigledan zbog posebne pažnje koja se posvećivala bilateralnim i privrednim odnosima dveju zemalja pod rukovodstvom premijera Aleksandra Vučića. On je naglasio i to da će odnosi između dve zemlje nastaviti da se razvijaju, smatrajući da unapređenje saradnje treba da zauzima prioritetno mesto u sporazumima i pregovorima ubuduće.
Prvi potpredsednik „Ruskih železnica“ Aleksandar Sergejevič Mišarin, naglasio je ovom prilikom da je deonica čija je rekonstrukcija počela od izuzetne važnosti na pruzi Beograd-Bar. „Ruske železnice realizuju modernizaciju pruge u Republici Srbiji u skladu sa potpisanim međuvladinom sporazumom između Ruske Federacije i Republike Srbije uz podršku šefa naše države Vladimira Putina i srpskog premijera Aleksandra Vučića. Radovi u Republici Srbiji izvedeni su u vrednosti koja je sada već veća od 230 miliona dolara, a prisutna je stalna podrška Vlade Republike Srbije. Važna je saradnja između ruskih i srpskih stručnjaka koji danas zajednički ostvaruju ove projekte“, ocenio je Aleksandar Sergejevič Mišarin.
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović naglasila je ovom prilikom da je ovo važan dan, jer je danas potpisan i  Aneksa 3.1 osnovnog ugovora o ruskom kreditu za modernizaciju srpskih železnica, koji se odnosi na izgradnju tunela i vijadukta na pruzi Stara Pazova – Novi Sad. „Vlada Srbije čini sve da vrati ugled srpskim železnicama i da pored toga što se maksimalno trudimo i ulažemo u drumski saobraćaj, želimo da pokažemo da ulažemo i u železnički saobraćaj. Smatramo da je vrlo važno da Srbija iskoristi svoj položaj i da privreda koristi železniki transport, koji već više od dve godine modernizujemo. Želimo da modernizovan železnički transport bude koridor koji će povezati i Istok i Zapad.  Deonica Resnik-Valjevo, čija je rekonstrukcija počela danas, naredne godine u maju mesecu će već da bude gotova do Vreoca, a zatim od Vreoca do Valjeva u oktobru-novembru 2017. godine i tada ćemo od Beograda do Valjeva putovati vozom za 70 minuta“, potpredsednica Vlade i ministarka Mihajlović ovom prilikom je naglasila da je vrednost investicija u drumskom saobraćaju oko 3,5 milijarde evra u Srbiji, a ulaganje u modernizaciju železnice je preko 1,5 milijardi. Sredstva iz ruskog kredita koriste se ne samo za rekonstrukciju koloseka, već i za nabavku novih vozova. „Nastavićemo da investiramo u železnicu, jer je za nas železnički transport važan i hoćemo da iskoristimo da imamo više vozova i putnika, jer je to jedini način da se razvija ne samo železnica, već i Srbija“, istakla je Mihajlović.
Svečanom otvaranju radova u železničkoj stanici Vreoci, prisustvovao je i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović. „Rekonstrukcija ove deonice je od izuzetnog značaja ne samo za građane Valjeva, već i za privrednike našeg grada. Veoma je važno što su uložena sredstva u rekonstrukciju pruge, a važno će biti da u rekonstrukciji učestvuju i naši izvođači radova“, ocenio je gradonačelnik Gvozdenović ovom prilikom.
Deonica Resnik-Valjevo podrazumeva modernizaciju infrastrukture uključujući rekonstrukciju gornjeg kolosečnog stroja, kontaktne mreže, automatizaciju, a predviđeni su i radovi na uređenju stanične infrastrukture. Brzina kretanja vozova povećaće se sa 50, na 120 kilometara na čas.

Prikaži još ovjava iz Home

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …