Na današnjoj sednici Skupštine grada Valjeva potvrđeni su mandati novih odbornika Slavice Petrović i Dragana Grujičića Gruje sa liste Ivica Dačić – “Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS), Srpska narodna partija (SNP) – Naša priča je Valjevo“. Oni su zamenili Stanka Terzića, koji je postavljen za pomoćnika gradonačelnika i Đorđa Milićevića, kojije podneo ostavku na odbornički mandat.

Na početku današnje sednice, odbornici Skupštine grada Valjeva su potpisali etički kodeks.

Odbornici su jednoglasno usvojili Plan generalne regulacije za deo naseljenog mesta „Gornja Grabovica“. Načelnica Odeljenja za urbanizam Jasna Aleksić je obrazložila ovaj plan ciljem određivanja dugoročne projekcije razvoja i koncepcije prostornog uređenja dela naseljenog mesta Gornja Grabovica, u skladu sa programskim elementima plana (planirani demografski, socijalni i privredni razvoj).
Usvojena je odluka o izradi detaljne regulacije za rekonstrukciju i adaptaciju dalekovoda TS Caljevo 1-TS Kosjerić 1. Cilj  izrade ovog Plana je znatno  sigurnije i bezbednije snabdevanje električnom energijom i stvaranje većih  kapaciteta prenosa koji će omogućiti i infrastrukturni razvoj kraja. Istovremeno se planiranim savremenim tehnološkim rešenjima sistem dovodi u znatno bolje stanje koje će omogućiti i bolju sinhronizaciju sa  postojećim namenama u prostoru, s obzirom da se zadržava postojeći koridor dalekovoda.
Cilj  izrade Plana detaljne regulacije za izgradnju kamenoloma u delu naseljenog mesta Zabrdica je zaštita i korišćenje mineralnih resursa kroz plansko i  održivo korišćenje mineralnih sirovina, građevinskih materijala uz preduzimnje svih mera zaštite životne sredine i okruženja.
Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva u 2016. godini obuhvata raspodelu 65 miliona dinara za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja stanja životne sredine na teritoriji grada Valjeva, u periodu januar-decembar 2016. godine. Za kontrolu kvaliteta vazduha u gradu, Zavodu za javno zdravlje „Valjevo“ opredeljeno je 950.000, za merenje nivoa komunalne buke za dan i noć od strane stručnih institucija 200.000, za aktivnosti u Zaštićenom prirodnom dobru klisure reke Gradac, Ekološkom društvu „Gradac“ 350.000, za nastavak aktivnosti na realizaciji projekta Regionalne deponije u Kaleniću, preduzeću EKO Tamnava 2.500.000, za nastavak radova na toplifikaciji grada, JKP „Toplani“ je izdvojeno 9.500.000, gradskoj Direkciji za proširenje mreže fekalne kanalizacije u obodnim naseljima 7.000.000, po 4.000.000 za aktivnosti na sanaciji postojeće deponije u Valjevu, radova na održavanju javnih zelenih površina, za nabavku sadnica za ozelenjavanje prostora  i aktivnostima na uklanjanju ambrozije, 3.000.000 za radove na regulaciji kanala u putnom zemljištu. Gradskoj upravi za lokalni razvoj je opredeljeno 6.500.000 dinara za automatsku rešetku na postrojenju za preradu otpadnih voda sa pripadajućom opremom i radovima za postavljanje.
Prihvaćen je izveštaj o ostvarivanju Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2015. godini, kao i godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2016. godinu.
Valjevo je dobilo Strategiju upravljanja rizicima grada Valjeva, kojom će biti omogućeno identifikovanje, procena i kontrola nad potencijalnim događajima i situacijama koje mogu imati negativan efekat na ostvarenje ciljeva korisnika javnih sredstava, sa zadatkom da se ostvare ciljevi organizacije, odnosno da pruže razumno uveravanje da su rizici za postizanje ciljeva ograničeni na prihvatljiv nivo.
Usvojena i zakonska obaveza o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Valjeva za 2015. godinu, kao i izmena Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu grada Valjeva za 2015. godinu, tako što je uvršteno i novoosnovano Javno preuzeće „Agro razvoj- valjevske doline“.
Prihvaćen je prestanak važenja usklađivanja Odluke o obrazovanju robnih rezervi grada Valjeva, kao i izmene i dopune Odluke o osnivanju JP „Agrorazvoj-valjevske doline“.
Zbog zakonskih usklađivanja, odbornici su danas usvojili Odluku o stipendiranju i dodeli sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih učenika i studenata. Do sada je ova podrška bila obezbeđena sredstvima Fondacije za talentovane učenike i studente grada Valjeva, a izmenom Zakona o budžetskom sistemu, fondacije nisu propisane kao indirektni korisnici budžetskog sistema, te sa tih razloga se ovom odlukom vrši usklađivanje za navedenim zakonom. Stupanjem na snagu ove odluke pokrenuće se postupak gašenja Fondacije za talentovane učenike i studente grada Valjeva.
Usvojen je Program razvoja sporta grada Valjeva za period od 2016. do 2020. godine, kao i Odluka o finansiranju potreba i interesa građana u oblasti sporta, kojom se uređuju bliži uslovi, kriterijumi, način i postupak dodele sredstava iz budžeta grada Valjeva, odnosno odobrenje programa za zadovoljavanje potreba i interesa građana u oblasti sporta na teritoriji Grada i način javnog objavljivanja podataka o predloženim programima za finansiranje, odobrenim programima i realizaciji odobrenih programa.
Donošenjem Odluke o načinu upotrebe simbola grada Valjeva, stvara se mogućnost za upotrebu simbola grada u svrhe koje osnovnim tekstom odluke nisu predviđene (kao sastavnog dela amblema, odnosno znaka), o čemu će Skupština grada odlučivati posebnim aktom, ceneći svrsishodnost njihove upotrebe.
Izmenama Odluke o javnom prevozu putnika, usvojena je inicijativa taksi prevoznika o promeni izgleda krovne oznake, koja se sastoji u dodavanju malog grba grada Valjeva u krovnu oznaku.Na taj način se obezbeđuje prepoznatljivost taksista sa teritorije grada Valjeva.
Za Program korišćenja sredstava za preduzimanje preventivnih mera za smanjenje rizika od elementarnih nepogoda u 2016. godini je planirano 4.000.000 dinara.
Izmenjen je i dopunjen Program obnove objekata javne namene u nadležnosti Grada.
Prihvaćen je pravilnik o kriterijumima i postupku za dodelu i korišćenje podsticvajnih sredstava u poljoprivredi, kao i poveravanje poslova na izgradnji objekata vodosnabdevanja u ovoj godini JKP „Vodovod“ Valjevo.
Na današnjoj sednici prihvaćne su i odluke o utvrđivanju obaveze Grada za isplatu preostalog duga po rešenju Opštinskog suda u Valjevu, pretvaranja potraživanja Grada prema obvezniku Preduzeću „DES“ u osnovni kapital Grada u ovom preduzeću, dopuna odluke o osnivanju Doma zdravlja i data je saglasnost Domu zdravlja za davanje u zakup poslovnog prostora.
Odlukom o poveravanju linijskog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Valjeva, produženo je važenje ugovora „Evropi-bus“ i „Lasti“.
Na kraju sednice su prihvaćena kadrovska pitanja o imenovanju Bojana Boškovića za direktora JP „Agrorazvoj-valjevske doline“ i Zorana Trifunovića za v.d. direktora JP „Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“. Imenovani su članovi: Komisije za budžet i finansije, Komisije za urbanizam, komunalne delatnosti i  zaštitu životne sredine, Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i statutarna pitanja Skupštine, Komisije za predstavke i žalbe, Komisije za društvene delatnosti i obrazovanje, Komisije za selo i poljoprivredu i Komsije za privredu.  Imenovan je Upravni odbor Doma zdravlja, predsednik, zamenik predsednika i član Upravnog odbora Apoteke „Valjevo“, član UO Predškolske ustanove „Milica Nožica“, Savet „Tešnjarskih večeri“,, članovi Školskog odbora Poljoprivredne škole sa domom učenika „Valjevo“ i OŠ „Milovan Glišić“.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …