Od 1. do 7. marta, u Istraživačkoj stanici Petnica na programu su zimski seminari arheologije, društveno-humanističkih nauka i dizajna.
Polaznicima ova tri seminara 2. marta pridružuju se učesnici seminara eksperimentalne biologije i hemije. Ovaj seminar se završava 8. marta.
Seminari arheologije, društveno-humanističkih nauka i eksperimentalne biologije i hemije namenjeni su srednjoškolcima koji ove godine prvi put pohađaju navedene seminare, dok će seminar dizajna objediniti sve polaznike ovog programa, i stare i nove.
1. do 7. mart
Arheologija
Zimski seminar arheologije odvija se pod nazivom Upoznajmo se sa arheologijom.
Kroz niz teoretskih predavanja, praktičnih radionica i razgovora učesnici će imati priliku da steknu nova i prošire postojeća saznanja o tome na koji način arheologija na osnovu materijalnih ostataka rekonstruiše prošlost i procese u određenom istorijskom trenutku na određenom prostoru. Polaznici će se upoznati sa osnovama arheologije, načinima i tehnikama terenskog rada, analizama i tumačenjima rezultata ispitivanja materijalnih ostataka. Govoriće im se i o značaju i tehnikama multidisciplinarnog pristupa u cilju dobijanja kvalitetnijih i potpunijih odgovora na mnoga istraživačka pitanja. U realizaciji programa učestvovaće eminentni stručnjaci, saradnici programa arheologije, iz različitih institucija iz naše zemlje i inostranstva.
Društveno-humanističke nauke
Seminar društveno-humanističkih nauka uvodnog je karaktera i organizovan je tako da se polaznici upoznaju sa pojmovima i temama vezanim za društvene nauke kako bi stekli uvid u interdisciplinarni karakter ovog seminara. Zadatak seminara je da polaznicima prezentuje šta sve mogu na nauče i čime sve mogu da se bave u okviru društvenih nauka. U toku sedmodnevnog programa govoriće se o temama poput društva, kulture i identiteta, ali kroz različite pristupe (sociološki, antropološki, psihološki…). Biće tu još predavanja iz arheologije, istorije i sociolingvistike. Polaznici će raditi samostalni rad na zadate pojmove i teme, a na bazi literature iz petničke biblioteke, čija prezentacija će biti na kraju seminara.
Dizajn
Rad sa polaznicima programa dizajna ima za cilj podsticanje oblikovanja i izražavanja ideja i razvijanje kreativnosti mladih,a kroz rad i vežbanje na konkretnim projektima upoznaje ih sa tehnikama rada u ovoj oblasti.
2. do 8. mart – EBH
Eksperimentalna biologija i hemija je multidisciplinarni program i kao takav prezentuje raznovrsne teme s ciljem odgovora na pitanje Gde je nauka u prirodi?
Polaznici slušaju predavanja o naučnom metodu, pojedinim oblastima prirodnih nauka (biologija, hemija, biofizika), tehničkih (hemijsko inženjerstvo), matematičkih nauka (astronomija, informatika) i primeni naučnih saznanja u medicini i forenzici. U toku seminara biće održano nekoliko radionica i praktične laboratorijske vežbe (mikroskopija, izolacija DNK i forenzička entomologija). Kao najvažnije i najzanimljivije mogu se izdvojiti teme vezane za imunizaciju i vakcinaciju o čemu će govoriti dr med. Svetlana Valjarević. Na seminaru učestvuju stručni saradnici sa Fakulteta za fizičku hemiju, Hemijskog i Biološkog fakulteta, Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” i Univerziteta umetnosti iz Beograda, Kliničko-bolničkog centra Zemun i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada,

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …