UN su pozdravile današnji predlog EU da prihvati 160.000 izbeglica kao korak u pravom smeru, ali pozivaju i da se hitno organizuju veliki centri za njihov prijem u članicama na spoljašnjoj granici EU – Grčkoj, Italiji i Mađarskoj. Evropske države moraju da se pridržavaju nacionalnih i međunarodnih zakona u upravljanju svojim granicama, uključujući i prava ljudi da traže azil bežeći od rata i progona, stoji u saopštenju UNHCR-a, koje prenosi Rojters.

“Naše preliminarne procene ukazuju na još veće potrebe (premeštanje 200.000 izbeglica do kraja 2016.), ali fokus sada mora da bude na obezbeđivanju da sve zemlje članice uzmu učešće u ovoj inicijativi i da ona bude brzo primenjena”.

UNHCR je takođe pozdravio ponudu Vašingtona da prihvati 10.000 sirijskih izbeglica tokom naredne godine, ali napominje da “SAD mogu i moraju da učine mnogo više” s obzirom na obim egzodusa.

UNHCR je, inače, objavio kako šalje prefabrikovane smeštajne jedinice za privremeno zbrinjavanje 300 izbegličkih porodica u Mađarskoj.

Posle Sirijaca najbrojnije izbeglice su Avganistanci, Eritrejci, Nigerijci i Somalijci.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…