Nemačka vladajuća koalicija prihvatila je predlog člana Bundestaga Josipa Juratovića da svaki stranac koji ima ugovor, na osnovu tarifnog sporazuma sa poslodavcem u Nemačkoj, može da dobije radnu dozvolu i boravak na neograničeno vreme. Pri tom, vladajuća koalicija predlaže ograničen kontingent od 20.000 radnih dozvola godišnje, saopšteno je iz Juratovićeve kancelarije. Podseća se da je od početka 2014. godine ukupno 77.000 ljudi sa Zapadnog Balkana zatražilo politički azil u Nemačkoj, uglavnom u nadi da će tamo naći zaposlenje, redovna primanja i bolje uslove života, ali da, pošto ekonomsko siromaštvo nije razlog za politički azil, Nemačka takve azilante u 99 odsto slučajeva odbija.

Istovremeno, Juratović podržava inicijativu kojom je Nemačka od jeseni 2014. godine proglasila Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovnu sigurnim zemljama u svrhu ubrzavanja postupka azila, tako da su se zahtevi za azil koji su došli iz tih zemalja brže obrađivali.

Upravo zbog toga je važno i preostale tri zemlje – Albaniju, Kosovo i Crnu Goru – proglasiti sigurnim zemljama porekla, zaključuje se u saopštenju.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…