ISPETNICA.jpgU Petnica je u toku realizacija više letnjih kampova za polaznike koji rade na samostalnim istraživackim projektima. Od 2. do 15. avgusta realizuju se letnji kampovi geo nauka i arheologije, od 19. do 29. avgusta na programu je dizajn, a od 19. avgusta do 1. septembra letnji kampovi hemije i fizike.

Geografi iz Rusije u Petnici
Od 20. do 31. avgusta u IS Petnica ce boraviti grupa profesora i studenata geografije sa cuvenog Univerziteta Lomonosov iz Moskve. Ruski geografi su gosti Geografskog instituta “Jovan Cvijic” SANU. Program rada i boravka u Petnici ukljucuje i terenske aktivnosti u okolini Valjeva i same Istraživacke stanice.

Primeri radova polaznika

Naslovi bestselera
Ana Maria Babinjec, ucenica II razreda gimnazija “Mihajlo Pupin” u Kovacici, na letnjem kampu lingvistike, radi istraživanje pod nazivom Nacin prevodenja naslova bestselera sa engleskog na srpski i hrvatski jezik. Za rad koristi 200 originalnih naslova bestselera napisanih na engleskom jeziku koji su prevedeni na srpski jezik i 100 naslova prevedenih i na srpski i na hrvatski jezik. Rad je deskriptivan, a rezultat ce dati odgovore na tehnike koje su primenjene prilikom prevodenja, pokazace koji su to sve faktori o koijma se mora voditi racuna prilikom ovog vrlo složenog posla, a izvršice se uporedivanje u nacinu prevodenja istih naslova na srpski i hrvatski jezik.

Izrada petnickog kvadkoptera
Nemanja Filipovic, ucenik II razreda XIII beogradske gimnazije i Ðorde Skakun, maturant gimnazije “Jovan Jovanovic Zmaj” iz Novog Sada, na letnjem kampu primenjene fizike i elektronike rade rad Poredenje algoritama za stabilizaciju i estimaciju ugla kvadkoptera. Kvadkopter je bespilotna letelica na daljinsko upravljanje sa cetiri elise. Sa razvojem tehnologije, ovakve letelice postaju sve popularnije. Mogu da se koriste i za snimanje iz vazduha pošto su, kad su elektronski kontrolisane, vrlo stabilne, te kao takve, pogodne za nošenje kamere.
Da bi kvadkopter uopšte poleteo potrebno je dosta rada, pa je ovaj projekat podeljen u više faza. Cilj za ovu godinu je pronalaženje optimalnog algoritma za stabilizaciju kvadkoptera po horizontali. Sledi nastavak…

Zagadenost zemljišta
Milica Aleksic, ucenica III razreda gimnazije “Veljko Petrovic” iz Sombora, na letnjem kampu ekologije u Petnici vrši istraživanje na temu Ispitivanje uzajamnog uticaja povišene koncentracije olova i soli (NaCl) na pšenicu. Zemljište, u svom izvornom obliku, sadrži so u odredenoj koncentraciji. Ako je koncentracija povecana, onda se to zemljište smatra zagadenim solju. Polja pšenice trpe dodatna zagadenja, a jedan od zagadivaca je olovo (izduvni gasovi). Milica ispituje uticaj ova dva zagadivaca na klijanje pšenice i njihov uticaj na sadržaj odredenih organskih materija. Ispituju se i nadzemni i podzemni delovi biljke.

Arheogeofizicki kamp
Od 15. do 19. avgusta, u IS Petnica je održan Petnicki arheogeofizicki kamp. U radu kampa su ucestvovali studenti arheologije i geofizike BU i stariji polaznici programa geologije u Istraživackoj stanici Petnica.
Cilj ovogodišnjeg kampa je bio istraživanje lokaliteta srednjovekovne crkve kod stadiona FK “Krušik” iz Valjeva. Magnetometrijskim i elektrometrijskim geofizickim istraživanjima utvrdene su dve zone od znacaja za dalja arheološka istraživanja, koja ce utvrditi funkciju i namenu ovih objekata.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…