izlozba-slika.jpgDugometražni dokumentarni film PRAG I SRPSKI SLIKARI prica je o srpskim slikarima koji su krajem 19-og i pocetkom 20-og veka boravili u Pragu i studirali na praškoj likovnoj akademiji. Srpsku premijeru ovog filma prvi su imali priliku da vide posetioci Narodnog muzeja u Valjevu. Autor filma Nenad Dimitrijevic živeci cetvrt veka u Pragu bio je iznenaden koliko su srpski slikari bili zastupljeni sa svojim slikama na aukcijama i u ceškim domovima.

Ni srpska kritika kao ni strucna javnost nisu svim slikarima podjednako posvetile pažnju, tako da su neki praški djaci ostali prekriveni nepravednim velom zaborava. Zato je cilj bio da se filmom, pored dobro poznatih i priznatih, skrene pažnja i na neke pomalo zaboravljene, a itekako kvalitetne srpske slikare.

U filmu se sinhrone izjave eminentnih istoricara umetnosti iz Ceške, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije smenjuju sa filmskim arhivskim materijalima, slikama, fotografijama i originalnim dokumentima.

Film govori ne samo o uticajima praške likovne akademije, vec i o društveno-kulturno-istorijskim dešavanjima koja su itekako ostavila trag na formiranje licnosti srpskih slikara za vreme njihovog boravka u Pragu.

Film o srpskim slikarima u Pragu trebalo bi da bude prikazan u junu i na Festivalu Karlove Vari koji je veoma znacajan jer otvara vrata prikazivanju filma na televizijama, a cilj je da ga vidi što šira javnost.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…