Dom kulture 2.jpgFestival “Dani ruskog decijeg filma u Srbiji ‘Valjevo 2013’, svecano je otvoren sinoc na velikoj sceni Centra za kulturu. Ovaj Festival je više eksperimentalni jer se ništa slicno nije organizovano ni ranije u Jugoslaviji, a ni sada u Srbiji. Organizatori su se potrudili da programa bude interesantno deci, a prvog dana pored filma, posetioci su mogli da vide i brojne muzicko-scenske nastupe.

Pocasni gost Festivala je filmski režiser, laureat nacionalne filmske nagrade “NIKA”, umetnicki rukovodilac studija za animirani film “Pcela” Marija Muat.

Program festivala organizovan je u Centru za kulturu, Valjevskoj gimnaziji, Tehnickoj školi i u školama u Brankovini, Dracicu i u OŠ “Desanka Maksimovic”. Citav program se sastoji od savremenih ruskih filmova, ali i i filmove iz prošlog vremena.

Tokom Festivala u holu Centra za kulturu priredena je i izložba kao i prezentacija izdavacka prvenstveno za decu. Ovo je prva ovakva manifestacija u Srbiji i vrlo važan dogadaj na putu upoznavanja mladih generacija srpskog naroda sa kulturom Rusije.

Na programu festivala tokom tri dana trajanja bice održane projekcije 25 animiranih i jednog igranog filma namenjenog uzrastu od predškolaca pa sve do ucenika srednjih škola.

U okviru manifestacije održace se i okrugli sto na temu „Bajke našeg detinjstva – Rusija i Srbija”, naucno-popularno predavanje „Da li 3D vodi poreklo iz Rusije?”, prezentacija izdanja savremene decje književnosti, kao i izložbe „Filmska umetnost na decijim crtežima” i „Ruska igracka”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…