ispetnica6.jpgOd 26. februara do 4. marta, u Petnici ce boraviti 35 polaznika zimskog seminara biomedicine. Za njih je pripremljen set strucnih predavanja koji terba da ih uputi u oblast biomedicinskih nauka, zatim razlicite radionice, tribine i analiziranje filmova u kojim se, u cilju rešavanja odredenih radnji i zapleta, primenjuju medicinska znanja. Polaznicima ce biti predstavljeni novi petnicki kapaciteti, kao i eksperimentalne mogucnosti koje im stoje na raspolaganju za izradu letnjih projekata. Specijalni gost na seminaru je doktorant Nenad Tomic, raniji polaznik programa biomedicine u Petnici. On ce održati integrativno predavanje iz fiziologije koje ima za cilj da ujedini sve što su polaznici culi tokom ovog seminara.
Saradnici na seminaru su sa fakulteta Beogradskog univerziteta.

Matematika
U istom terminu se realizuje i zimski seminar matematike na koji je pozvano 26 polaznika. Tokom seminara polaznici ce slušati dva tipa predavanja: predavanja vezana za fundamentalne oblasti matematike i predavanja o zanimljivim problamima u matematici. Pored toga za polaznike ce biti organizovane razne aktivnosti: Igra sa matematickim pojmovima, Matematicki turnir, TED predavanja… U toku seminara polaznici ce raditi mini seminarske radove kojie ce prezentovati poslednjeg dana seminara.

Biologija
Zimski seminar biologije pod nazivom Dobrodošlica u biološke nauke na programu je od 26. februara do 4. marta. U radu seminara ucestvuje 26 polaznika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.
Na ovom, uvodnom, seminaru bice obuhvacen veliki broj tema iz razlicitih oblasti bioloških nauka o kojima ce govoriti saradnici sa Biološkog i Medicinskog fakulteta iz Beograda, PMF iz Novog Sada i Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stankovic” iz Beograda. Tokom seminara u Petnici ce biti otvorena i izložba fotografija Biološkog istraživackog dtuštva “Josif Pancic” na kojoj ce biti prezentovane 92 fotografije koje su snimili clanovi društva tokom terenskih akcija u 2012. godini.
Antropologija
Od 26. februara do 2. marta na programu je zimski seminar antropologije. U radu seminara ucestvuje 14 polaznika iz Srbije i Hrvatske i svi oni su vec od ranije polaznici ovog programa. Pripremljena predavanja kombinuju obradu razlicitih teorijskih pristupa sa predstavljanjem razlicitih antropoloških i srodnih istraživanja. Bice obradene teme poput antropologije muzike i etnomuzikologije, reprezentacije ženskosti u pop kulturi, antropologije tehnologije, vizuelne antropologije i antropologije naucne fantastike. Znacajan deo seminara ce biti posvecen mentorskom radu, preciznijem definisanju tema istraživanja, teorijsko-metodološkog okvira, kao i detaljnijem planiranju terenskog rada koji bi trebalo da se obavi tokom letnjeg seminara. Strucni saradnici na seminaru su sa Fakulteta politickih nauka, Fakulteta muzicke umetnosti i iz Etnografskog instituta SANU.

Istorija
Zimski seminar istorije pod nazivom “Da nam živi naucni rad” na programu je od 2. do 6. marta. Tema seminara su savezne omladinske radne akcije u Jugoslaviji u periodu 1946 – 1951. Polaznici ce slušati predavanja: o jugoslovenskoj politickoj ekonomiji i društvenoj politici u posmatranom razdoblju, odnosno o mestu i ulozi omladine, o radnim akcijama… Težište seminara ce biti u istraživackom radu polaznika, koji ce biti u prilici da analiziraju odabrana dokumenta o radnim akcijama iz Arhiva Jugoslavije i da prezentuju te rezultate poslednjeg dana seminara. Cilj seminara je da polaznici ovladaju tehnikom rada sa arhivskom gradom, što ce im biti od velikog znacaja za uspešan rad na samostalnom istraživackom projektu tokom narednih meseci. U radu seminara ce ucestvovati 14 polaznika koji su i ranije pohadali ovaj program Strucni saradnici dolaze iz Instituta za noviju istoriju Srbije, Instituta za savremenu istoriju i Arhiva Jugoslavije.

Protekle nedelje u Petnici
Juce je zavrsen zimski seminar matematike za stare polaznike, a fokus je bio na izboru projekata koji bi se radili tokom letnjeg seminara.
Pored toga organizovan je niz predavanja i radionica za kreiranje matematickih slaga

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…