infakt__frame.jpg“Gde je batina – tu je strah, gde je strah – Ljubav ne niče. Gde je “šargarepa” – tu je interes, gde je interes – Ljubav ne cveta”, smatra Milica Novković, autor knjige “Porodični bukvar” koji je sinoć predstavljen valjevskoj publici. Ona smatra da je savremeni roditelj rastao u tradicionalnoj porodici, znao je za pravila, za red, a sada je žrtva “plišanog” vaspitanja koje mu je nametnuo razvijeni svet, a nekritički su ga prihvatili i uporno ga naturaju roditelju – stručnjaci koji se bave teorijom vaspitanja. I oni su naivno poverovali da će zakonom ukinuta batina doneti lakoću vaspitanja, i da će Ljubav između deteta i roditelja poteći mlazom. Da će deca učiti, raditi, jesti, sakupljati igračke, igrati se sa bratom, sestrom, decom… s ljubavlju.

Nagrađivanje deteta za svaki načinjen korak je umetnulo interes između deteta i rada. Savremeno, uslovljavano dete, brzo izraste u pohlepnog malog čoveka, a gde je pohlepa – nema stvaralaštva, nema Ljubavi i Dobrote, kaže Novkovićeva. Kad se ovome doda i prezaštićivanje od rada i reda – nepogrešivo se zna vaspitni rezultat: lenjo, nevaspitano dete koje vlada našim životima.

Za vaspitanje, kao umetnost odgoja deteta, sposoban je svaki roditelj. Iako nam je sve dato, retko koji roditelj postaje umetnik vaspitanja, a u oblikovanju naše budućnosti učestvuji svi: deca, roditelji, država preko škole i Crkva.

Predstavljanje porodičnog bukvara u Valjevu organizovala je Svetosavska omladinska zajednica Eparhije valjevske koja već tri godine uspešno organizuje tribine „ Pravoslavlje i mladi”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…