zgrada-vlade-srbije.jpgVlada Srbije moći će da obustavi transfere novca opštinama ukoliko njihova komunalna preduzeća povise cene usluga i plata iznad planiranog nivoa. Namera je, kako se navodi u Nacrtu zakona o javnim preduzećima (JP), da se građani zaštite od nerealno visokih cena.

Nacrt predviđa konkurse za direktore JP, ali i jačanje kontrolne uloge države, što bi, kako se navodi u ovom dokumentu, trebalo da poboljša vođenje državnih firmi. Kontrolna funkcija Vlade ogleda se i u privremenoj obustavi transfera lokalnoj vlasti.

– To će se raditi kad privredni subjekti čiji je osnivač lokalna vlast odstupe od politikom projektovanog rasta cena i zarada, kako bi se sprečilo da pojedini delovi države budu u neravnopravnom položaju zbog nerealno visokih cena komunalnih usluga – navodi se u Nacrtu, iz kojeg je u poslednjem trenutku izostavljena zabrana da direktori budu članovi organa stranaka.

Direktore će birati komisija za imenovanja, čiji članovi ne mogu biti narodni poslanici, ministri ili državni sekretari, već će to biti stručna lica iz, kako se navodi, privrednog i javnog menadžmenta. Vlada je obavezna da izabere direktora s liste koju joj dostavi komisija za imenovanja.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…