zdravlje tinejdzera .jpgPovodom manifestacije Dan devojčica, preduzeća i osnovne škole iz dvadeset i dva grada iz Srbije sastaće se na pripremnim sastancima 10. aprila u Beogradu i 11. aprila u Čačku sa ciljem da zajedno podrže devojčice koje su na prelasku iz osnovne u srednju školu u izboru budućeg zanimanja i školovanja. U manifestaciji Dan devojčica učestvovaće 57 preduzeća, 61 osnovna škola i oko 460 devojčica.

Na pripremnim sastancima predstaviće se okvir i način saradnje na manifestaciji Dan devojčica. Aktivnosti organizovane povodom ovog dana imaju za cilj širenje svesti prilikom izbora zanimanja i osnaživanje devojčica da prilikom odabira svojih profesija ne podležu stereotipima, već se rukovode prema ličnim interesovanjima i sposobnostima.

Manifestaciju Dan devojčica, Regionalna privredna komora Valjevo organizuje 26. aprila u saradnji sa projektom „Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu” koji realizuje GIZ, organizacija koja sprovodi programe koje finansira Nemačko Savezno ministartvo za ekonomsku saradnju i razvoj, Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije i Udruženje poslovnih žena Srbije, Beograd.

Preduzeća odabrana da učestvuju u ovoj manifestaciji ugostiće devojčice i dati im priliku da na licu mesta dobiju praktično iskustvo.

Cilj akcije je da manifestacija Dan devojčica postane nacionalnog karaktera u saradnji sa velikim brojem partnera iz privrede, preduzećima, univerzitetima, naučnim institutima, poslovnim ženama, resornim ministarstvima – Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, školama – učenice 7. i 8. razreda, predstavnicima lokalne uprave i medijima, kao i da se javnost, roditelji i bliže okruženje upozna sa povećanim interesovanjem devojčica za tradicionalno muška zanimanjima.

U Danu devojčica učestvuju osnovne škole koje sprovode program Profesionalne orijentacije i koje su osposobljene da pružaju podršku mladima u izboru zanimanja.Program profesionalne orijentacije u ovom trenutku sprovodi 240 osnovnih škola i 25 Kancelarija za mlade, a do kraja 2013. program će ući u sve škole i kancelarije za mlade.

Međunarodni Dan Devojčica je ustanovljen na nivou Ujedninjenih nacija. Od aprila 2001. godine, kada je u Nemačkoj prvi put obeležen Dan devojčica, u ovoj manifestaciji je učestvovalo više od milion devojčica!

Na području Regionalne privredne komore Valjveo trinaest privrednih subjekata sa celokupnog regionalnog područja na Dan devojčica otvoriće svoja vrata za oko 100 devojčica i upoznati ih sa svetom rada i preduzetništva.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…