sumski pejzaz.jpgSneg i led proteklih mesec dana okovali su celu Srbiju, ali i regionu, nanoseći velike štete na objektima zbog svoje količine. Temperature iznad nule koje se očekuju u narednim danima dovešće i do topljenja snega, pa se pored poplava strepi i od klizišta. Neretko se dešava da sneg bude toliko težak da ne samo da polomi grane na drveću, već mogu pasti i cela stabla. U ŠU Valjevo se nadaju da do toga ipak neće doći.

Preventiva u ovom slučaju ne postoji, ali se dobim i domaćinskim gazdovanjem šumama svakako se može što šta preduprediti, ali to nije nimalo jednostavan proces. Valjevska Uprava je još pre nekoliko godina prva je u Srbiji dobila i međunarodni sertifikat koji potvrđuje da se na ovom području gazduje na pravi način.

Ukupna površina pod šumama Republike Srbije je oko 2,25 miliona hektara, od čega je u državnom vlasništvu 47, a u privatnom 53 odsto poseda. Inače, Srbija se smatra srednje šumovitom zemljom i od ukupne površine njene teritorije pod šumom je 29,1 odsto, a ako se u to uključe šikare i šibljaci, onda je ukupna šumovitost 34 odsto.

Po obimu i ulozi u životnoj sredini, šume imaju izuzetan značaj. One su faktor stabilnosti klimatskih elemenata i pojava, i predstavljaju stabilizator klime sa velikim uticajem na stabilnost svih ekosistema.

Zaštitna funkcija šuma ogleda se i kroz sprečavanje erozije, klizišta i zabarivanja zemljišta, a naročito u sprečavanju eolske erozije. Šuma je stanište brojnim vrstama biljaka i životinja čiji opstanak i razvoj u značajnoj meri upravo zavisi od njenog očuvanja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…