romi.jpgGrad Valjevo je dobitnik priznanja u oblasti inkluzivnog obrazovanja zahvaljujući kvalitetnoj implementaciji stipendiranja romskih srednjoškolaca i studenata. Na dvodnevnoj konferenciji koja je održana na Zlatibor o temi „Sprovođenje mera, aktivnosti i usluga za romsku populaciju na lokalnom nivou” zaključeno je da Valjevo spada u red gradova u Republici Srbiji koji pokazuju dobru praksu u oblasti unapređenja položaja Roma.

Program stipendiranja romskih učenika i studenata je pokrenut u junu prošle godine nakon sprovedenog javnog konkursa i predstavlja realizaciju Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma koji Valjevo primenjuje od 2006. godine. U ovoj školskoj godini Grad Valjevo stipendira 18 učenika i učenica srednjih škola i 4 studenta državnih fakulteta, koji pokazuju dobre rezultate u procesu obrazovanja. Zahvaljujući ovom programu osigurana je finansijska podrška za 22 mlade osobe romske nacionalnosti, ali je i dobijena pouzdanija slika o obuhvatu romske populacije srednjoškolskom obrazovanjem. Procena je da u Valjevu samo 60% mladih Roma dospelih za obrazovanje upisano u srednje škole, što je ispod državnog proseka od 80%. Sa druge strane, većina romskih mladića i devojaka koji pohađaju valjevske srednje škole (Ekonomska, Tehnička, Medicinska, Muzička i Poljoprivredna) su dobri đaci (odlični i vrlo dobri). Kako je zaključeno na seminaru, Valjevo očekuju izazovi kako da se merama politike poveća obuhvat Roma u srednjim školama u narednim godinama i na koji način osigurati zaposlenje i sticanje radnog iskustva za mlade ljude koji su korisnici stipendije. Na seminaru na Zlatiboru naglašen značaj pokretanja pitanja ranog razvoja romske dece što obuhvata obrazovanje najmlađeg uzrasta od 3 do 6 godina starosti, budući da je u Valjevu ali i drugim sredinama ostvaren zanemljiv obuhvat ove populacije.

Odabir primera dobre prakse obavila je komisija sastavljena od predstavnika Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Stalne konferencije gradova i opština i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, uz stručnu podršku Centra za liberalno-demokratske studije (CLDS). Pored Grada Valjeva, zahvaljujući dobroj praksi na seminaru su učestvovali i predstavnici Čačka, Kragujevca, Zvezdare, Barajeva, Kikinde, Velike Plane, Kovačice, Lebana, Sombora i Ljubovije. Meru stipendiranja romskih učenika istudenata i druge mere u oblasti obrazovanja Roma u Valjevu, na razmeni dobre prakse na Zlatiboru predstavili su Dejan Marinković, predsednik Društva Rom iz Valjeva, Danijela Janković, pedagoški asistent u OŠ „Nada Purić” i Vladimir Pantić iz Odeljenja za društvene delatnosti.
Predsednik Komisije za praćenje i implementaciju dekade Roma u Valjevu je Olga Jukić, član Gradskog veća.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…