Prva osnovna skola.jpgŠtab za vanredne situacije u Valjevu u stalnom je zasedanju i situacija u Gradu je pod kontrolom uprkos snegu koji neprestano pada. Putevi i ulice na području grada ekipe zimskih službi čiste danonoćno i zbog snega apsolutni prioritet imaju deonice od vitalnog značaja za normalno funkcionisanje u ovim uslovima. S obzirom na to da je juče i danas Produženi boravak u Prvoj školi pohađalo samo nekoliko učenika, od sutra ni on neće raditi.

„S obzirom na to da sneg napada i do dva centimetra za samo sat vremena, to se smatra ekstremno teškim uslovima za održavanje puteva. Uprkos tome, upotrebom dodatnih snaga, mehanizacije i uz maksimalan napor putari uspevaju da obezbede prohodnost najvažnijih putnih pravaca. Imajući u vidu novonastalu situaciju, gradski Štab je u skladu sa naredbom republičkog Štaba za vanredne situacije odlučio da angažuje i dodatnu mehanizaciju, tako da će Valjevu u narednih deset dana na raspolaganju biti još pet mašina za čišćenje snega. Osim grada Valjeva, po pet mašina imaće na raspolaganju i opštine Osečina, Mionica i LJig”, istakao je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Štaba za vanredne situacije Milan Mihajlović.

Zahvaljujući angažovanju Sektora za vanredne situacije sve osobe koje su tražile lekarsku pomoć zbrinute su u najbržem mogućem roku. Štab je doneo odluku da se obezbedi veća količina lanč paketa i lekova, jer se povećao broj zahteva starih i bolesnih lica za ovim vidom pomoći. Takođe, Štab je naložio Tržišnoj inspekciji da pojača kontrolu snabdevenosti osnovnim životnim namirnicama i da apsolutni prioritet imaju maloprodajni objekti u brdsko-planinskom području.

U ovom trenutku nema zahteva za zbrinjavanje i evakuaciju građana. U ovim uslovima sve teže funkcioniše služba Hitne pomoći valjevskog Doma zdravlja pa je obezbeđeno još jedno sanitetsko vojno terensko vozilo zahvaljujući Komandi Garnizona u Valjevu. Po potrebi biće angažovan i Vatrogasno-spasilački bataljon iz Valjeva čiji su pripadnici obučeni da intervenišu zajedno sa medicinskim službama i putarima u najtežim uslovima.

Danas je održana i sednica stručno-operativnog tima zaduženog za uspostavljanje neophodnih službi od javnog interesa. Tim čini 15 eksperata iz oblasti koje se tiču rada javnih službi i oni će nakon analize stanja predložiti mere i aktivnosti koje bi trebalo doneti u cilju ublažavanja posledica elementarne nepogode izazvane obilnim snežnim padavinama i ekstremno niskim temperaturama. Takođe, biće predložene i mere u slučaju poplava koje mogu uslediti ukoliko dođe do naglog topljenja snega.

Štab je još jednom apelovao, a komunalna policija i inspekcija će kontrolisati, čišćenje javnih površina, prostora i trotoara ispred mesta stanovanja „Radno sposobni građani su dužni da se u uslovima proglašenog vanrednog stanja aktivno uključe u uklanjanje snega i leda u svom neposrednom okruženju, ispred mesta rada ili stanovanja, jer u ovim uslovima je nemoguće da javne službe svojim angažovanjem održavaju sve gradske površine”, rekao je Mihajlović.

Štab je na današnjoj sednici uputio zahtev da se od danas uključi veći broj pripadnika Vojske Srbije u čišćenje trotoara i drugih javnih površina u gradu. To se pre svega odnosi na čišćenje trotoara u visinskim zonama grada. Takođe, Štab je apelovao na udruženja, nevladine organizacije, sportske kubove i sve druge radno sposobne dobrovoljce, da se pridruže radnicima Vidraka u čišćenju trotoara i drugih javnih površina.

Procena je da će nadležne službe u Valjevu obezbediti normalno funkcionisanje života i rada u gradu u ovim uslovima, a za razliku od Valjeva, situacija je sve složenija u opšinama Osečina, LJig i Mionica.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…