Kosarka.jpgTribina posvećena košarci održaće se u četvrtak 19. juna od 20 sati u Svečanoj sali Valjevske gimnazije. Gosti na tribini biće proslavljeni košarkaški as Dušan Duda Ivković i bivši trener KK Metalca Dragoljub Pljakić.

Procvat YUBAC kampa sredinom 90-ih godina, u pogledu organizacionog i stručnog rada, vezuje se za ime Dragoljuba Plajkića, iskusnog košarkaškog stručnjaka, trenera – stvaraoca sa respektabilnim učinkom u Metalcu, Borcu, Beopetrolu. Od 1995. do 2003. godine, popularni Pljaka je obavljao funkciju Upravnika kampa i na startu saradnje sa Milanom Opačićem, direktorom YUBAC, uspostavio je jedinstveni program rada koji se s uspehom sprovodi i danas.
Posle konsultacija sa trenerskim velikanima, kao što su profesor Nikolić, Popović, Žeravica, Ivković, Pljakić je dobio podršku u nastojanjima da najpoznatiji američki program „fajv-star“ modifikuje i prilagodi našoj deci. Pljaka je uvek forsirao mlade igrače, sa Metalcem je osvajao četvrto-peto mesto u konkurenciji košarkaških velikana – Jugoplastike, Partizana, Crvene zvezde… Dokazan je stručnjak u tom poslu.

Dušana Dudu Ivkovića ne treba predstavljati košarkaškoj i uopšte sportskoj javnosti. Ovaj geolog po struci nikada nije radio ono za šta se školovao, umesto minerala kopao je, s velikim uspehom, košarkaške talente. Za sobom ima titule u Jugoslaviji, Grčkoj i Rusiji, više od 300 utakmica u evrokupovima sa svojim ekipama, jedini je sa četiri osvojena klupska trofeja (Evroliga sa Olimpijakosom 1997, Kup Saporta sa AEK-om 2000, Kup Koraća sa Partizanom 1979, ULEB kup sa Dinamom iz Moskve 2006) a sa reprezentacijom Jugoslavije ima jednu titulu prvaka sveta (1990. u Buenos Ajresu), tri prvenstva Evrope (bez ijednog poraza!) 1989, 1991. i 1995, i jedno olimpijsko srebro (1988. u Seulu). Posle više od 15 godina u inostranstvu (Grčka i Rusija) prošlog leta se vratio u Beograd. Debakl naših košarkaša na Evropskom prvenstvu u Španiji, izbacio ga je u prvi plan kao “spasioca” potonulog broda bez kormilara. Ivković je, prihvatio da ponovo bude selektor i šef svih selekcija.

Prikaži još ovjava iz Sport

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…