novac-pare-dinar-evro.jpgAktuelna makroekonomska kretanja i monetarna politika u Srbiji, bili su tema predavanja guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića studentima i predavačima Visoke poslovne škole strukovnih studija.

Predstvaljajući rad centralne banke u punom amfiteatru VIPOS-a, guverner Šoškić je rekao da će u skladu sa projekcijama NBS i u narednoj godini biće nastavljen pad medjugodišnje inflacije, koja je od aprila do novembra smanjena sa 14,7 odsto na 8,1 odsto. Pad inflacije u Srbiji, po njegovim rečima, doprineće i daljem smanjivanju nivoa kamatnih stopa, što će imati pozitivan uticaj na ekonomsku aktivnost i zaposlenost.
“U prvom tromesečju 2012. godine, NBS očekuje snažan pad međugodišnje inflacije i njen povratak u granice cilja do marta, nakon čega bi trebalo da ostane na niskom nivou i da gravitira nivou inflacije u Evro zoni. To je cilj kojem teži centralna banka, da ga dostignemo što pre uz minimum troškova po pitanju ekonomske aktivnosti i zaposlenosti”, rekao je guverner Šoškić.

NBS je, kako je rekao, zadovoljna što je kurs dinara relativno stabilan. “Zbog toga, mi kao centralna banka volimo da imamo dobar nivo deviznih rezervi i on je u ovom trenutku u Srbiji veći nego što je bio u SFRJ u vreme saveznog premijera Ante Markovića. Više deviznih rezervi znači sigurniji finansijski sistem i sigurnost za investitore”, izjavio je guverner. Pitanje da prokomentariše ocene pojedinih ekonomskih analitičara da kurs evra treba da bude i do 150 dinara, Šoškić je odgovorio da kurs pre svega zaviši od trgovinskog bilansa jedne zemlje, tako da je davanje procene koliki bi kurs trebao da bude “hipotetičko pitanje”. “Izazovi postoje, ali ja ne vidim bitno narušavanje stabilnosti domaće valute u narednom periodu i svakako mislim da je devizni kurs realan i formiran na slobodnom tržištu”, navodi Šoškić.

Guverner NBS je na predavanju u VIPOS-u preporučio štednju u domaćoj valuti, jer ona je, kako je rekao, na duži rok isplativija nego u stranim valutama. “Veća dinarizacija vodi smanjenju rizika, povećanju efikasnosti monetarne politike i realnom i zdravom smanjivanju kamatnih stopa u finansijskom sistemu, što je u interesu i privrede i građana i banaka”, zaključio je guverner Dejan Šoškić.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…