infakt__frame.jpgVlada Srbije namerava da usvajanjem novog zakonskog predloga obaveže državu na redovnost izmirivanja obaveza prema privredi u roku ne dužem od 60 dana. Taj rok trenutno dostiže i do 300 dana, dok je, prema najnovijim podacima, država dužna privredi oko 60 milijardi dinara. U Srbiji se kod velikih trgovinskih lanaca plaćanja kreću između 180 i 250 dana, dok je praksa u Evropskoj uniji (EU) da se dospele obaveze izmire u roku od 30 dana.

Veliki problem je kako država da plati svoje dosadašnje obaveze i verovatno će one morati da budu reprogramirane i plaćane u narednih pet godina.

Najsvežiji podaci pokazuju da država, a to uključuje republički, lokalni nivo i javna preduzeća, duguje privredi negde oko 60 milijardi dinara.
Sskraćivanje roka i redovnost plaćanja obaveza države prema privredi neki potezi je koji bi trebalo da ublaže nelikvidnost, ocenjuju ekonomisti.
Razmatra se i mogućnost da sredinom godine bude doneta nova regulativa koja će obezbediti da tekuća plaćanja države budu redovna.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…