krv.jpgSlužba za transfuziju krvi valjevske bolnice i komisija za davalaštvo gradskog odbora crvenog krsta organizovali su danas Akciju dobrovoljnog davanja krvi kojoj se ovog puta odazvali, pripadnici starije populacije, odnosno članovi i simpatizeri PUPS-a. Po rečima dr Svetislava Matića od početka ove godine održano je nekoliko akcija kako bi se prikupile i obezbedile dovoljne količine ove dragocene tečnosti za potrebe valjevske bolnice.

Davalaštvo krvi na teritoriji grada Valjeva beleži konstantno dobre rezultate što je pre svega posledica dobre organizacije i odraz spremnosti građana da pomognu u nevolji. Prema Matićevim rečima, solidan je i broj onih dobrovoljnih davalaca koji bez nekog posebnog razloga, osim humanosti, dolaze u Službu transfuzije valjevske bolnice.

I dok je organizacija populacije dobrovoljnih davalaca među srednjoškolcima i studntima prepuštena Institutu za transfuziju krvi Srbije, valjevska trasfuziološka služba je okrenuta nešto starijoj populaciji.

Davaoci krvi su pre svega zdravi ljudi i nakon samog čina davanja poboljšava se crikulacija krvi u organizmu a davalac oseća osveženim.
Davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu. Sistem za uzimanje krvi je za jednokratnu upotrebu, čime se isključuje svaka mogućnost prenosa bilo koje bolesti na davaoca. Pre svakog davanja krvi obavlja se lekarski pregled i laboratorijske kontrole. Davanje krvi je dobrovoljno, anonimno i besplatno.
Dati krv nije obavezno, ali je korisno i jako potrebno. Inače, prema nekim podacima samo oko 2,7 odsto stanovnika Srbije redovni su dobrovoljni davaoci krvi, što je daleko ispod nivoa koji je uslov u zemljama članicama Evropske unije za nesmetan rad transfuziološke sluzbe.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…