Hotel Grand.jpgPočetak rada komunalne policije u gradovima u Srbiji svečano je obeležen danas promocijom u Skupštini Srbije. Oko 170 prvih komunalnih policajaca, koji će patrolirati ulicama Beograda, ali i Valjeva, Novog Sada, Požarevca, Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Šapca, takođe su prisustvovali promociji.

Komunalna policija biće zadužena za probleme komunalnog reda, kao što su bacanje šuta, buka u kafićima, nepropisno parkiranje, bespravna gradnja, odnosno sve ono što remeti svakodnevni život u gradovima Srbije.

Komunalni policajci biće uniformisani i imaće značajna ovlašćenja – od legitimisanja građana preko dovođenja u policijsku stanicu ili pred sudije za prekršaje, do primene sile u situacijama kada je to neophodno. Pripadnici te službe nosiće palicu i lisice i značajno će doprineti opštoj bezbednosti, uživaće krivično pravnu zaštitu i svaki napad na komunalnog policajca predstavljaće krivično delo, kao i napad na redovnog policajca.

Za ometanje ili sprečavanje ovog policajca u obavljanju poslova predviđena je novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Ta služba će promeniti bezbednosnu sliku gradova, učiniti ih čistijim i urednijim, a istovremeno će biti instrument koji će gradskim upravama omogućiti da lakše izvršavaju svoje obaveze.

Zakonom o komunalnoj policiji, koji je Skupština Srbije usvojila u julu 2009., predviđeno je da na 5.000 građana bude angažovan najviše jedan pripadnik te policije.

Komunalni policajci će biti pod upravom gradonačelnika, ali će sve vlastite aktivnosti usklađivati sa redovnom policijom, sa kojom će sarađivati i pri izradi kratkoročnih i dugoročnih planova rada.

Za narušavanje javnog reda i mira, prodaju alkohola maloletnicima i slične prekršaje građani će moći da se obrate komunalnim policajcima, koji će biti oblašćeni da izreknu mandatnu kaznu, podnesu prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo ili prekršajnu prijavu.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…