infakt__frame.jpgOdbor za ljudska prava Valjevo nastavlja sa realizacijom projekata koji se odnose na uslove boravka maloletnih lica u pritvorskim i zatvorskim uslovima. Nezavisna kontrola stanja ljudskih prava maloletnika u ustanovama izolacije nastala je kao posledica reformi u ovoj oblasti naročito nakon donošenja Zakona o maloltnim učiniocima krivičnih dela i podzakonskih akata koji se primenjuju u toj oblasti.

Cilj proje da se kroz neposredan i praktičan rad usvoje i primene neki evropski standardi kako bi se obezbedilo poštovanje ljudskih prava maloletnih lica, jer su prvi preliminarni izveštaji pokazali da su uslovi u pritvorskim jedinicama znatno lošilji nego u zatvorima.

Za reforme u oblasti maloletničkog pravosuđa i izvršenja sankcija nisu potrebna velika sredstva, ali je značajnije za državu da sada radi na poboljšanju tih uslova jer su troškovi znatno manji od eventualnih naknada kroz presude Evropskog suda ili Ustavnog suda. Pored monitoringa pritvorskih jedinica po prvi put je predviđena i kontrola postupanja policijskih službenika zaduženih za maloletnike.

Realizacija projekta započeta je u julu i do sada su članovi tima Obbora za ljudska prava obišli pritvorske jedinice u Novom Pazaru, Kruševcu i Valjevu, a uslediće i posete Novom Sadu, Beogradu i Požarevcu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…