strajk.jpg Protest proizvođača šljiva iz valjevskih sela, koji je u Osečini bio zakazan za petak, 27. avgust, otkazan je, saopštila je Opštinska uprava Osečine.

Kako je saopšteno, čelnici Opštine Osečina dogovorili su se sa organizatorima protesta da se skup seljaka odloži, a razgovori o njihovim problemima nastave po završetku Sajma šljiva “Blago Srbije”, koji će se u Osečini održati idućeg vikenda, od 27. do 29. avgusta.

Zemljoradnici iz valjevskih sela Donja i Gornja Bukovica nezadovoljni su zbog toga što im godinu dana nije plaćena šljiva koju su 2009. predali fabrici Intema u Osečini, a ukupan dug iznosi oko 30 miliona dinara.

Vlasnik Inteme, Ratko Beganović iz Krupnja u izjavi agenciji Beta ne spori da “ima duga proizvođačima”, ali tvrdi da će “sva preuzeta šljiva biti plaćena skuplje nego što je dogovoreno”.

Tu fabriku je prošle godine u vreme Sajma šljiva otvorio potpredsednik Vlade Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić.

Tada je rečeno da je izgradnju Inteme sa 120.000 evra pomogla Agencija za strana ulaganja promociju izvoza Srbije (SIEPA), te da je njen vlasnik, uz kredite, još toliko novca obezbedio i od partnera iz Rusije.

Intema je radila nekoliko meseci, Beganović tvrdi da je izvezeno stotinak šlepera suve šljive, kao i da je polovina ukupnog izvoza suve šljive iz Srbije bila iz Inteme.

On takođe kaže da ugovara novi izvoz šljiva na tržište Rusije, Turske, Iraka i Irana.

Posao u Intemi je dobilo 70 radnika, a fabrika sada ne radi zbog teškoća.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…