novac-pare-dinar-evro.jpgDinar se, posle trodnevnog pada, oporavio prema evru za 18 para, ili 0,17 odsto, tako da zvanični srednji kurs srpske valute iznosi 105,9677 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). Tokom prethodna tri dana, dinar je izgubio na vrednosti oko jedan odsto.

NBS je juče prodala 11 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu da bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa dinara, a od početka godine ukupno 1,627 milijardi evra, uključujući i jučerašnju intervenciju.

Odlazeći guverner NBS Radovan Jelašić izjavio je juče da se održavanje stabilnosti kursa sprovodi već šest godina i da centralna banka interveniše na deviznom tržištu samo da bi sprečila prevelike oscilacije kursa.

Jelašić je na završnoj konferenciji za novinare upozorio da se niko od političara u Srbiji, koji kritikuju kretanje kursa dinara, ne bavi uzrocima pada vrednosti nacionalne valute. Niko od njih ne pominje da su u zemlji smanjene investicije i povećana javna potrošnja, zaboravljaju šta se dešava u regionu, ali “svi govore samo o posledicama”, odnosno o slabljenju kursa dinara, rekao je Jelašić.

Odgovarajući na pitanje da li će pad kursa dinara ugroziti ciljanu inflaciju od šest plus-minus dva odsto, Jelašić je rekao da je kurs od oko 106 dinara za evro “bliži granici koja utiče negativno na postizanje osnovnog cilja NBS” i istovremeno se ogradio da nikada niko iz centralne banke nije iznosio podatak koji je to tačni iznos kursa.

Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs evra bio 95,9679 dinara, a najslabiji juče – 106,1458 dinara za evro.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…