pare-novac.jpgU otplati kredita koje su ranije uzeli građani i preduzeća nema većih kašnjenja, kaže savetnik Ministra finansija Vladan Manić. Kada je reč o naplati kredita ona nije ništa dramatično pogoršana u odnosu na ranije, a prema njegovom mišljenju čak je i bolje stanje u odnosu na druge zemlje. Kada je reč o zahtevima za refinansiranje kredita upućenim bankama, oni uglavnom dolaze od stanovništva.

Sistem objedinjavanja zaduženja kroz otplatu jedanog kreditnog paketa, prema mišljenj ubankara pomaže stanovništvu da prebrodi period krize, smanjenih zarada, kupovne moći i životnog standarda.
Ono što se sve više uočava u bankarskom poslovanju je i da bankari, iako rigorozni prilikom odobravanja novih kredita, uglavnom više ne traže jemce. Garanti ostali jedino za velike keš zajmove ili kao dodatno obezbeđenje.
U Srbiji je inače vrlo teško naći garante za bilo koji zajam. Više ni prijatelji niti najbliža rodbina nisu spremni da budu jemci svojim najbližima, jer su se mnogi “opekli”, ili su i sami prezaduženi.

Bankari sada zahtevaju žirante samo u dva slučaja: kod većih iznosa kredita ili kada procene da klijent nije dovoljno kreditno sposoban.
Žiranti su ostali sredstvo obezbeđenja samo kod pojedinih kredita kao što su, na primer, keš zajmovi veći od 400.000 dinara, a takođe, kada penzioneri uzimaju subvencionisane pozajmice za iznose iznad 100.000 dinara potreban je i jedan garant kod nekih banaka.

Za kredite iznad 8.000 evra, kod većine banaka, a naročito za stambene, potrebna je hipoteka. Ima slučajeva kada građani ne mogu da ponude ovu vrstu obezbeđenja, ali mogu da pronađu dva žiranta koja će svojim primanjima i imovinom garantovati otplatu nekog dugoročnog zajma. Kod preostale većine zajmova kao garancija uzima se menica.

Do sada se pokazalo da su žiranti veoma loše prošli kao garanti kredita. U nekim slučajevima morali su čak da rasprodaju kuće, stanove i lokale kako bi namirili dugove koje nisu učinili, ali za čije su vraćanje jemčili.

U Srbiji, gde zaduženost po zaposlenom prelazi 2.000 evra, jemca je gotovo nemoguće naći. Osim toga, žiranti su “staromodno” obezbeđenje kredita, i retko da se u bilo kojoj zemlji još traže. I sama Narodna banka Srbije nedavno je preporučila bankama da žirante razreše obaveze, odnosno zaduženja sa polovinom rate kredita onome kome su garanti. Tako sada jemci mogu i sami da se zadužuju.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…