hleb1.jpgZa rad Narodne kuhinje, u Valjevu su danas dopremeljene 24 tone brašna, čime će u narednih šest meseci biti obezbeđen hleb za svih 350 korisnika. Brašno je donaciju kompanije “Danubius”, u okviru akcije „Hrana za sve“, koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i Crveni krst Srbije. U Narodnoj kuhinji u Valjevu u proteklih šest meseci bilo je obezbeđeno 350 obroka dnevno za siromašne i beskućnike. Novac za 250 obroka obezbeđen je iz gradskog budžeta, a sto obroka doniraju privrednici.

Obroci se pripremaju u Centralnoj kuhinji Predškolske ustanove “Milica Nožica”, a spiskovi korisnika pravljeni su u saradnji sa Centrom za socijalni rad “Kolubara”. Realne dnevne potrebe su oko 1.200 obroka. Prema podacima Crvenog krsta, pola vekne hleba i porcija kuvanog jela koštaju 70 dinara i dele na nekoliko punktova u gradskim mesnim zajednicama, dok se “lanč paketi” pripremaju za određeni broj siromašnih seoskih domaćinstava.

Narodna kuhinja u Valjevu obnovljena je 15. januara posle šestogodišnje pauze. Ona je bila zatvorena 2004, posle trogodišnjeg rada, kada se iz Srbije povukao donator – Crveni krst Nemačke, a lokalna vlast nije bila spremna da preuzme dodatne obaveze.

Inače, teritoriji Srbije postoje brojne narodne kuhinje koje jako teško nabavljaju osnovne namirnice, od kojih se svaki dan pravi hleb i hiljade obroka za one koji imaju najmanje u ovoj zemlji. Iz tog razloga je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo da zajedno sa najodgovornijim srpskim kompanijama i medijskim kućama pomogne narodnim kuhinjama da obezbede dovoljne količine hrane da bi one nastavile svoj rad i da bi nastavile da pomažu ljudima kojima pomoć treba.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…