njiva.jpgNa žitorodnim poljima u valjevskom kraju privodi se kraju žetva ječma, ali je na mnogim njivama neće ni biti, jer je nevreme pre petnaestak dana, sa olujnim vetrom i gradom, uništilo rod. Ječmom je u valjevskom kraju jesenas zasejano 2.200 hektara oranica. Tamo gde su njive pod ovom kulturom bile poštedjene nevremena, prinosi se kreću u proseku oko 3,5 tone po hektaru.

Ratari u valjevskom kraju sada svaki trenutak lepog vremena koriste za žetvu pšenice, posejane na oko 7.000 hektara. Na mnogim njivama usev je polegao, što će uticati na prinose, koji će biti manji od očekivanih – jedva tri tone po hektaru.

U mnogim mestima, posebno u selima u Tamnavi, i ne pomišljaju na prodaju pšenice, jer ima veliku vlažnost, a i kvalitet zrna nije najbolji, pa će, umesto da tržne viškove prodaju u silose, zrno najverovatnije iskoristiti za ishranu stoke.

Za razliku od strnih žita, na oko 40.000 hektara kukurznih polja, plod se postepeno oporavlja. Vegetacija će potrajati duže nego što bi trebalo, što će sigurno uticati na prinose, koji će biti za trecinu manji od očekivanih.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…