vaspitacica i obdaniste.jpgVrtićima preti blokada računa zbog duga od 15 miliona dinara, a dobavljači najavljuju tužbe. U predškolskoj ustanovi Ministarstvo prosvete uvelo je privremene mere zbog nezakonitog zapošljavanja 40 radnika, a veliki deo novca otišao je na njihove plate umesto za plaćanje dobavljačima. Takvo stanje trajalo je gotovo dve godine, a Ministarstvo je reagovalo tek kada su dobavljači zapretili da će obustaviti isporuku hrane vrtićima.

Uprava vrtića moli dobavljače da ne tuže, a od grada traže pomoć
– Klupko je počelo da se odmotava kada su dobavljači zapretili obustavom isporuke robe, blokadom računa i sudskom naplatom duga. Da nisu zapretili, ko zna koliko dugo bi još ova agonija trajala. Dugovanja prema njima potiču iz 2008, iz prošle i za tekuću godinu. Od Grada, kao osnivača ustanove, dobijamo novac za plate 245 zaposlenih, od države 1,8 miliona dinara za 23 zaposlena u pripremnom programu predškolaca i u okviru tog budžeta treba da se krećemo sa brojem radnika. Međutim, nekontrolisani prijem radnika, pošto ih imamo 338, doveo je do ovoga. Svi koji su primljeni van tog okvirnog budžeta morali su da budu plaćeni na štetu nečeg drugog, pošto ustanova nije mogla da zaradi platu za 61 radnika – kaže Slavica Aleksić, pre imenovanja za v.d. direktora, predsednica sindikata valjevskih vrtića.

Dugovanja od 15 miliona dinara, kako kaže, Predškolska ustanova ne može sama da izmiri pa su dobavljači zamoljeni da odustanu od tužbi još neko vreme, dok se uz pomoć lokalne samouprave ne pronađe neko rešenje.

– Obratili smo se osnivaču za pomoć, razgovarali sa načelnicom Odeljenja društvenih delatnosti Zorom Bojičić koja je obećala podršku, ali konačnu odluku donose gradski čelnici. Sa velikim dobavljačima smo se dogovorili da sa sudskom naplatom duga sačekaju neko vreme, pošto ćemo jedan deo novca, koji ćemo dobiti kao interventnu pomoć od Grada, ovih dana prebaciti na njihove račune – kaže Slavica Aleksić.

U međuvremenu, 40 radnika primljenih na određeno vreme za koje je prosvetna inspekcija konstatovala da su sa njima sklapani nezakoniti ugovori o pripravničkom radnom odnosu, poslato je na odmor. Među njima najviše je vaspitačica i medicinskih sestara, potom spremačica i noćnih čuvara, ali nekoliko novozaposlenih u administraciji ustanove. Nova uprava „Milice Nožice“ dobila je zadatak da odredi nove grupe mališana u obdaništima, kao i sistematizaciju radnih mesta, kako bi se utvrdilo koliko njih primljenih na određeno vreme je zaista potrebno.

Nakon rešenja Ministarstva prosvete o smeni, Valentina Vukojičić-Stefanović je otišla na godišnji odmor pa su mediji ostali uskraćeni za njenu izjavu. Neki od članova smenjenog Upravnog odbora koji su insistirali na anonimnosti, „pravdaju“ zapošljavanje novih radnika činjenicom da je u sedam valjevskih vrtića smešteno duplo više od dozvoljenog broja od 1.195 mališana, da u svakoj vaspitnoj grupi ima najmanje 30 predškolaca, „te da je zbog velikog broja dece i obima posla moralo doći do prijema novih kadrova“. S druge strane, prosvetna inspekcija je konstatovala da se u vrtiće na smeštaj primao „i ko je trebao i ko nije“.
Jedna od zamerki prosvetne inspekcije bio je veliki broj dece u vrtićima, daleko iznad propisanog broja.
Zbog toga, kako najavljuje v.d. direktorka Slavica Aleksić, na jesen, sem u jaslene grupe, neće biti prijema deca u ionako prebukirane vrtiće.
Izvor: Blic

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…