skupstina-grada.jpgPre početka rada po usvojenom dnevnom redu sednice, odbornici Skupštine grada su dozvolili predstavnicima sindikata „Gradca“ i MZ „Gorić“ da iznesu svoje probleme.
Radnici „Gradca“, koji štrajkuju već tri meseca, obavestili su odbornike da nema pomaka u pregovorima i da je očigledno da većinski vlasnik Dušan Sekulić nema nameru da ispuni njihove zahteve. Radnici “”Gradca”” od septembra prošle godine nisu dobili nijednu platu, a zdravstveno osiguranje nemaju od juna prošle godine. Predsednica sindikata „Nezavisnost“ Dušanka Pantić je naglasila da ne preostaje ništa drugo nego da odu ponovo u Beograd ispred Agencije za privatizaciju, ali ovoga puta se neće vratiti u Valjevo dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.@@@ Ona je u ime sindikalaca Gradca pozvala gradsku vlast da im se pridruži u Beogradu do ispunjenja njihovih zahteva.
Zoran Đurić iz MZ „Gorić“ je obavestio odbornike da je pukao beton na kome je postavljena bazna stanica za mobilnu telefoniju u ovom naselju i da su meštani Gorića veoma zabrinuti.
Odbornici Skupštine grada usvojili su na današnjem zasedanju Lokalni ekološki akcioni plan za period 2010. – 2013. godina koji predstavlja nastavak realizacije ciljeva postavljenih dokumentom iz 2005. godine uz potrebne dopune i usklađivanja sa nacionalnim programima i strategijama.
Najduža rasprava vodila se povodom izveštaja o šetetama nastalim usled olujnog vetra i grada i poplavama koje su zadesile Valjevo i okolinu. Katastrofalne posledice izražene u brojkama, prema prvom izveštaju komisije za procenu štete,iznose preko 484 miliona dinara.
I pored sprovođenja preventivnih mera, nezapamćeno nevreme nanelo je štetu na poljoprivrednim kulturama, usevima, stambenim i ekonomskim objektima, vozilima i objektima infratsrukture. Štete većeg obima nastale su u samom gradu i 25 okolnih sela (Žabari, Balinović, Beloševac, Dračić, Joševa, Klinci, Klanica, Kunice, Valjevska Loznica, Popučke, Veselinovac…).
Sistem protivgradne odbrane Republičkog hidrometeorološkog zavoda nije bio efikasan. Prema izveštajima Radarskog centra Valjevo sistem nije imao dovoljan broj raketa i nije bio u mogućnosti da dejstvuje na pojavu gradonosnog oblaka koji je došao iz pravca Drine.
Pojavu olujnog vetra i grada pratile su i velike kišne padavine što je prouzrokovalo pojavu bujičnih i površinskih voda i ugrožavanje veliog broja stambenih i drugih objekata na području grada Valjeva.
Prema podacima valjevske hidrometeorološke stanice, za deset dana (od 16.do26.juna) palo je ukupno 153 litra kiše po kvadratnom metru. Ovako velike vode, postojeći sitemi za odvođenje površinskih voda nisu mogli prihvatiti što je izazvalo pojavu bujičnih i površinskih voda.
Najteža situacija je bila u naselju Gorić gde su površinske vode ugrozile oko sto domaćinstava. U delu Rađevog sela Obnica je probila nasip na desnoj obali i ugrozila oko 20 domaćinstava , a u gornjem neregulisanom toku reke Ljubostinje bilo je ugroženo još 20 kuća.
Gradski Štab za zaštitu od elementarnih nepogoda odmah je proglasio vanredne mere odbrane od poplava. Doneta je odluka o evakuaciji građana sa ugroženih područja. Angažovanjem mehanizacije vojske, policije, javnih preduzeća intervenisalo se na kritičnim mestima i obezbeđeno brzo odvođenje površinskih voda sa poplavljenih i najugroženijih područja kako bi se zaštitili građani i materijalna dobra.
Nakon povlačenja vode sanirane su posledice poplava, uklonjen mulj, obavljena dezinfekcija, očišćena kanalizacija i dr.
U izveštaju je posebno istaknuto da klimatske promene nalažu hitnu reviziju postojećih sistema odbrane od poplava na glavnim vodotokovima. Nakon sanacije posledica poplava, Štab nastavlja sa merama čišćenja, uređenja i profilisanja kritičnih deonica vodotokova i ojačanja odbrambenih nasipa, kao i čišćenja sistema za odvođenje površinskih voda, imajući u vidu nove padavine koje se najavljuju.

Opšti cilj Lokalnog ekološkog akcionog plana grada Valjeva za period 2010.- 2013. godina je unapređenje i očuvanje životne sredine.Specifični ciljevi ovog plana definisani su u okviru oblasti: upravljanje otpadom, kvalitet vazduha, buka komunalne i atmosferske otpadne vode, obrazovanje, informisanje i javna svest ,prirodni resursi, optimalno korišćenje energije i razvoj obnovljivih izvora energije. Sredstva za realizaciju ovog plana obezbeđivaće se delom iz lokalnog eko fonda u koji se izdvajaju sredstva od naknade za zaštitu životne sredine, delom iz budžeta grada Valjeva, iz donatorskih budžeta za koja će se konkurisati preko projekata, kao i iz drugih dostupnih izvora.

U skladu sa odredbama Zakona o javnim putevima i Zakona o lokalnoj samoupravi nadležnost grada je da uređuje i obezbeđuje obavljanje poslova koji se odnose na izgradnju, rehabilitaciju i rekonstrukciju, održavanje, zaštitu, korišćenje, razvoj i upravljanje lokalnim i nekategorisanim putevima, kao i ulicama u naselju.
Donošenjem odluke o kategorizaciji opštinskih i nekategorisanih puteva i ulica propisuju se kriterijumi za kategorizaciju opštinskih puteva prvog i drugog reda tako da opštinski putevi prvog reda moraju imati tehničke elemente i ispunjavati uslove propisane Zakonom o javnim putevima i Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojima je propisana minimalna širina saobraćajne trake 2,75m a samim tim širina kolovoza za saobraćaj u oba smera iznosi 5,5m. Pored navedenog opštinski putevi prvog reda moraju imati vezu sa državnim putevima kao i alternativu da u slučaju vanrednih situacija mogu prihvatiti saobraćaj sa državnih puteva.
Opštinski putevi drugog reda takođe moraju imati tehničke elemente i ispunjavati uslove propisane Zakonom o javnim putevima i Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Na sednici Skupštine grada Valjeva doneta je Odluku o angažovanju Državne revizorske institucije iz Beograda koja će obaviti eksternu reviziju završnog računa budžeta grada Valjeva za 2009.godinu.

Odbornici su na današnjem zasedanju usvojili i programe poslovanja nekoliko ustanova.
Narodni muzej Valjevo je u 2009. godini težište aktivnosti usmerio na prikupljanju, konzervaciji i dokumentarnoj obradi muzejskih predmeta, propagandnoj aktivnosti usmerenoj prema posetiocima svih muzejskih postavki i aktivnostima na pripremi buduće postavke u Kuli Nenadovića. Pored ovih prioritetnih poslova Narodni muzej organizovao je 41 različit javni program ( izložbe, promocije, predavanja, filmske večeri), inteziviran je etnografski i arheološki terenski rad. Narodnom muzeju dodeljeno je priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ za unapređenje kulture u 2008. godini. U 2009. godini muzejske programe i prostore posetilo je oko 80.000 posetilaca.
Tokom 2009.godine Matična biblioteka je u okviru svoje osnovne bibliotečko-informativne delatnosti, uz pomoć sredstava iz gradskog budžeta i iz otkupa Ministarstva značajno obnovila fond knjiga tako da on sada raspolaže sa 134.400 knjige. U cilju povećanja broja korisnika usluga, u prethodnoj godini sprovedeno je više akcija kolektivnog upisa učenika osnovnih i srednjih škola, a ukupno 142.398 korisnika je koristilo usluge ove ustanove. U 2009. godini izdato je 34.816 knjiga.Kulturne programe u 2009. godini obeležilo je izdavanje Antologije pesnika valjevskog kraja „Cvetna duša“ i serija predavanja pod nazivom „Pedest najlepših valjevskih predavanja“. Nastavljene su i standardne programske serije kao što su „Događanja u dvorištu“ na kojima su predstavljeni zavičajni stvaraoci iz oblasti književnosti i izdavaštva i „Tešnjarske večeri“ i niz programa namenjenih deci.
1.
Zaštita i čuvanja arhivske građe i registraturskog materijala nastalih radom skupština oština i njihovih organa, pravosu
dnih institucija, preduzeća, ustanova i pojedinaca na teritoriji Kolubarskog okruga bila je osnovna delatnost Međuopštinskog istorijskog arhiva i u 2009.godini. U cilju zaštite arhivske graće, Ahiv je vršio nadzor, zaštitu, evidentiranje i pružanje stručne pomoći na čuvanju i obezbeđivanju arhivske građe van Arhiva.U okviru izdavačke delatnosti objavljene su publikacije „Dva veka okružnog suda u Valjevu“ i Glasnik MIAV br.43.

Zavod za zaštitu spomenika kulture je u okviru svoje osnovne delatnosti izvodio mere tehničke zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima na teritoriji 14 opština koje pokriva svojom nadležnošću, izdavao upravno-pravne akte predviđene Zakonom o kulturnim dobrima.Na teritoriji grada Valjeva nastavljeni su radovi na rekonstrukciji, konzervaciji i sanaciji Kule Nenadovića.

Centar za kulturu objedinio je sve programske sadržaje svojih pravnih prethodnika i započeo aktivnosti na novim kulturnim programima.Tokom 2009. godine organizovano je gostovanje najkvalitetnijih srpskih profesionalnih pozorišnih predstava. Priređeno je više koncerata afirmisanih grupa i solista i neafirmisanih bendova mladih valjevskih rokera.Posebna pažnja je posvećena deci i mladima u okviru Dečjeg kulturnog centra nizom programa i edukativnih radionica.U saradnji sa PP “”Mala scena”” pripremljena je pozorišna predstava „Putujuće pozorište Rikoti“. Centar za kulturu bio je nosilac organizacije 25. „VA Džez festa“ i 23. „Tešnjarskih večeri“. U 2009. godini po prvi put su umetnička događanja i manifestacije organizovani tokom letnjih meseci u našem gradu objedinjeni pod nazivom „Valjevske kulturne igre“ i praćeni štampanom publikacijom, svojevrsnim vodičem kroz sve predviđene programe.
Usvojeni su programi poslovanja Moderne galerije, Kulturno prosvetne zajednice, KUD Abrašević i Internacionalnog umetničkog studija “”Trnavac””.

Pihvaćen je i izveštaj o finansijskom poslovanju Centra za socijalni rad. U 2009. godini pravo na jednokratnu novčanu pomoć priznato je za 779 korisnika, pravo na subvenciju u plaćanju komunalnih usluga (voda i smeće) koristila je 21 porodica i na subvenciju troškova grejanja 6 porodica. Naknadu stanarine ukupno je koristilo 29 porodica. Putne troškovi za hendikepiranu decu i njihove roditelje ( pratioce) koja su na školovanju u specijalnim školama u Valjevu i Beogradu koristilo je 38 porodica. Pomoć u kući hendikepiranom detetu u 2009.godini koristilo je 13. dece i 7 odraslih sa produženim roditeljskim pravom.
Materijalno obezbeđenje porodice kao jedno od osnovnih prava iz socijalne
zaštite beleži dalji rast, tako da je u toku 2009. godine ovo pravo koristilo 585 porodica. Broj korisnika dece i omladine lišene roditeljskog staranja u toku 2009. godine je bio 61, dece i omladine sa poremećajem u ponašanju 677, iz porodica sa poremećenim porodičnim odnosima 189 , zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja 16. dece, zaštitu dece i omladine ometene u razvoju126 i zaštitu odraslih i starih lica 756 korisnika.
Usluge Službe pomoći u kući u 2009. godini koristilo je 23 korisnika.

U 2009. godini Ustanova za fizičku kulturu “”Valis”” realizovala je programom postavljene aktivnosti u fizičkoj kulturi: obuka neplivača, škola plivanja i plivački klub, škola vaterpola i vaterpolo klub. Aktivnosti su realizovane, na nivou visokih postavljenih standarda uz odgovarajući stručno pedagoški rad u kompleksu bazena i sportskih terena SRC “”Petnica””. Ustanova je obezbedila uslove za održavanje treninga i organizovanje sportskih susreta u skladu sa propozicijama takmičenja u Hali sportova, SRC “”Peti puk”” i fudbalskom stadionu “”Park Pećina””. SRC «Petnica» je ispunio osnovne uslove za funkcionisanje Centra tokom čitave sezone i masovni boravak sportista, građana i dece.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…