pevaci kud  Abrasevic Valjevo.jpgU bašti hotela „Moskva” u Beogradu juče je održan Sabor narodnog izvornog stvaralaštva „Prela i posela”, čiji je cilj promovisanje i čuvanje od zaborava narodnih pesama, igara, običaja, verovanja, kao i starih zanata. Na štandovima ispred hotela svoje proizvode izložili su opančari, proizvođači narodnih nošnji, tkalje, vezilje, grnčari, kao i pčelari i travari iz svih krajeva Srbije. Sabor tradicionalno organizuje Udruženje čuvara srpske tradicije i običaja „Prela i posela” iz Mionice.

– Prezentacija u Beogradu je najava za, šesti po redu, Svesrpski sabor koji će se 23. maja na Svete trojice održati u Lazarevcu, a od 28. maja u Donjoj Toplici kod Mionice. Na mlade treba preneti sve ono lepo i dragoceno što je vekovima stvarano u našem narodu, ono što je deo našeg bogatog kulturnog nasleđa i nacionalnog identiteta, a najvažnije je podstaći ih da sami stvaraju – rekao je predsednik Udruženja Dragiša Simić i dodao da kroz ovakve sabore i posela mogu da ožive sela u Srbiji.

U zabavnom delu programa učestvovao je dečji etno-hor „Đurđevak” iz Užica i kulturnoumetnička društva iz Valjeva, Čačka, Jagodine i Zrenjanina. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Privredne komore Beograda, a podržali su je Turistička organizacija Beograda, Vojska Srbije i Srpska pravoslavna crkva.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…