is_petnica.jpgProgram arheologije realizuje se pod naslovom Arheološke tajne Petnice –
30 godina arheologije u Petnici. Osnovni cilj seminara je metodološka priprema polaznika za učešće na predstojećem letnjem arheološkom istraživanju porte Petničke crkve, koje se realizuje u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva. Polaznici će se na tekućem seminaru upoznati sa istorijom i dosadašnjim arheološkim istraživanjima Petničke crkve, zatim sa osnovama pripreme lokaliteta za istraživanje, načinima kako se planira i vodi jedno terensko iskopavanje, kao i pratećom dokumentacijom koja se tom prilikom vodi. Izvršiće se i obuka učesnika u domenu kabinetskih aktivnosti i vođenju dokumentacije što se realizuje u isto vreme kad i terenska istraživanja. Program se realizuje kroz vežbe i predavanja vezana za istoriju i arhitekturu same Petničke crkve.

Hemija
Prolećni seminar hemije je posvećen metodološkoj pripremi poalznika za samostalno izvođenje projekata koji su planirani za realizaciju tokom letnjih seminara. Kroz niz razgovora i diskusija planirano je da se razmotre i prodiskutuju načini realizacije projekata, metode i tehnike, da se predvide i prodiskutuju mogući problemi, da se napravi preliminarna dinamika rada, kao i da se sačini spisak neophodnih hemikalija, opreme i pribora za svaki projekat posebno. Biće tu i nekoliko interesantnih predavanja vezanih za nove materijale i savremena istraživanja u hemiji, zatim izrada zadataka iz hemije i sl.

Eta-Akvaridi
Kamp Petničke meteorske grupe održava se od 2. do 10. maja, u periodu maksimuma aktivnosti Eta-Akvarida, jednog od dva meteorska roja koji nastaju od Halejeve komete. Osim posmatranja meteora, vizuelnim i video tehnikama, veći deo rada kampa osmišljen je kao prvi nivo Škole meteorske astronomije i namenjen je obuci novih učesnika, pripremi za naredna posmatranja i obradu dobijenih podataka.

Računarstvo
Prolećni seminar računarstva, koji je na programu od 6. do 9. maja, metodološkog je karaktera i u funkciji pripreme polaznika za rad na projektima u toku letnjih seminara. Realizuje se u saradnji sa seminarom elektronike. Glavna tema seminara će biti digitalna elektronika i arhotektura mikroprocesora i računara. U okviru seminara biće posebno obrađeni procesor Z80 i 8-bitna arhitektura, kao i primer arhitekture domaćeg računara iz 80tih godina – Galaksija, autora Voje Antonića.

Protekle nedelje u ISP
Protekle nedelje u Petnici je realizovan seminar biologije koji je bio posvećen histologiji i endokrinologiji, a govolilo se i o efektu stresa na organizam. Polaznici su izložili konačne predloge za letnje istraživačke projekte i sačinili trebovanja potrebnog materijala i opreme.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…