regionalni_razvoj.jpgNemačka organizacija za tehničku saradnju GTZ, u ime Vlade Nemačke i Stalna konferencija gradova i opština podržale su 27 opština i gradova Srbije u pripremi planske dokumentacije za modernizaciju njihovog vodosnabdevanja, upravljanja čvrstim otpadom i opštinske energetske efikasnosti. Mnogi od odabranih projekata će ne samo poboljšati kvalitet opštinske infrastrukture, nego će i smanjiti troškove njene upotrebe – a to je veoma cenjeni aspekt u vremenima ekonomske i finansijske krize i izuzetno ograničenih opštinskih budžeta.
Ako bi se realizovali svi projekti za koje GTZ pomaže u procesu planiranja, mogao bi se mobilisati obim investicija od nekih 11.5 miliona evra.

Program “Jačanje lokalne samouprave” koji vodi Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ), obezbeđuje donacije i stručnu pomoć koja će pokriti do 75 % troškova planiranja i izrade projekata, što iznosi oko. 263. 000 € za 31 projekat. Opštine manjim delom sufinansiraju projekte, tako da je ukupni iznos oko 365.000 €. Finansiranje će biti dopunjeno “primenjenom obukom” koja je usko vezana za sadašnje pripreme projekata.

Nemačka vlada pomaže Srbiji u njenim naporima da ostvari što veći razvoj još od 2000. godine iznosom od oko 700 miliona evra. Jedno od glavnih područja saradnje je pomoć opštinama koja se realizuje u bliskoj saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština u koju je od 2007 uključen i Grad Valjevo.

Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, opštinska uprava između ostalih poslova obavlja i poslove izvršavanja zakona i drugih propisa, a zakonima iz oblasti zaštite životne sredine jedinici lokalne samouprave povereni su poslovi izvršavanja zakona i propisa iz ove oblasti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…