infakt__frame.jpgDržava će preduzeti određene mere radi stvaranja pogodnog ambijenta za energetski efikasnu gradnju jer se u Srbiji troši 40 odsto više energije u stambenom prostoru nego što je prosek u zemljama Evropske unije. Na državi je da definiše pravni i zakonodavni okvir radi pospešenja energetski efikasne gradnje. Srbija je donela nacionalnu strategiju održivog razvoja, usvojen je i Akcioni plan za sprovođenje te strategije, a izmenama i dopunama Zakona o energetici predviđeno je osnivanje fonda koji će podsticati gradnju objakata u kojima je primenjen koncept energetske efikasnosti.

Stupanjem na snagu i Zakona o planiranju i izgradnji, po prvi put se definiše unapređenje energetske efikasnosti, a u izradi je i zakon o racionalnom korišćenju energije, koji će definisati obaveze investitora i izvođača u pogledu poštovanja standarda.

Unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji jedan je od načina da se smanji zavisnost zemlje od uvoza energenata, posebno gasa i nafte, koja trenutno iznosi oko 42 odsto. Srbija poseduje velike potencijale za unapređenje energetske efikasnosti kako u potrošnji, tako i na strani proizvodnje. Od značaja za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji je i osnivanje Fonda za energetsku efikasnost, odakle se finansiraju razni projekti i programi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…