infakt__frame.jpgDrugu godinu za redom Delta Generali Osiguranje organizuje akciju „Jabuka ili limun“ s namerom da edukuje učenike osnovnih škola o pravilnom ponašanju u saobraćaju. Edukacija koja se organizuje od 5. do 9. oktobra u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i osnovnim školama ove godine je proširena na 46 osnovnih škola iz 41 grada širom Srbije. Nakon što je sa uspehom održana prošle godine, akcija se i ove godine organizuje u Valjevu.

Za učenike petog razreda Osnovne škola „Nada Purić“ u sredu 7. oktobra biće održana teorijska nastava na temu bezbednosti u saobraćaju, posle čega će đaci izaći na teren i u pratnji saobraćajne policije „regulisati saobraćaj“.

U sklopu akcije, ukupno će za više od 5.000 đaka petih razreda širom Srbije biti organizovana teorijska i praktična nastava. U svim školama učesnicama projekta biće održano predavanje o bezbednosti u saobraćaju, a zatim će đaci u pratnji saobraćajnih policajaca izaći na teren gde će učestvovati u regulisanju saobraćaja. Vozači koji poštuju saobraćajne propise biće nagrađeni jabukom i plaketom zahvalnosti, a nesavesnim će kao opomena biti dodeljen limun i plaketa sa molbom da poštuju saobraćajna pravila.

U projektu „Jabuka ili Limun“ u prošloj godini, učenici su podelili preko 1.000 komada voća, od čega je u čak 60 odsto slučajeva dodeljen limun, kao opomena za nepoštovanje saobraćajnih propisa, što je pokazalo da ima više vozača koji ne poštuju saobraćajne propise. Rezultati akcije i pozitivno reagovanje građana na ovakav vid opomene i pohvale, pozitivno je uticalo na podizanje svesti o ovom ozbiljnom društvenom problemu, o čemu svedoče mnogobrojne aktivnosti koje su ove godine organizovane sa ciljem povećanja opšte bezbednosti u saobraćaju. Iz tih razloga se kompanija opredelila da ove godine poveća investiciju u edukaciju dece i akciju proširi na dodatni 21 grad.

Deca su najugroženiji učesnici u saobraćaju, a Srbija je među saobraćajno najnebezbednijim zemljama u Evropi. Godišnje u saobraćajnim nesrećama širom Srbije pogine oko 50 dece, a više od 1.500 zadobije povrede. Prošle godine je u saobraćajnim nesrećama poginulo 36 dece i to: 18 pešaka, 16 putnika i 2 biciklista, a 1972 mališana je povređeno. Prema zvaničnim podacima za prvih osam meseci 2009. godine, smrtno je stradalo 16 dece, a 1258 je zadobilo povrede. Ukupan broj poginulih učesnika u saobraćaju za 2008. godinu iznosi 897, dok je povređenih bilo čak 22.275. Ipak, pozitivnih pomaka ima jer je tokom prvih sedam meseci ove godine poginulo 48 manje osoba nego prošle godine kada je taj broj iznosio 370.
Akcija „Jabuka ili limun“ održava se već nekoliko godina u zemljama srednje Evrope u organizaciji osiguravajućih kompanija članica Generali grupe. Projekat je u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj dao dobre rezultate na planu prevencije saobraćajnih nezgoda. Delta Generali Osiguranje, članica Generali grupe, i narednih godina će nastaviti sa sprovođenjem akcije i edukacijom dece o bezbednosti u saobraćaju, sa ciljem da svake godine u program uvrsti sve više gradova i škola širom Srbije.

Delta Generali Osiguranje članica je Generali grupe, koja je treća po veličini osiguravajuća kuća u Evropi i jedna od najvećih finansijskih grupacija na svetu. Generali grupa ima tradiciju dugu 178 godina, posluje u 64 zemlje sveta, zapošljava više od 84.000 ljudi i ima preko šestdeset miliona klijenata širom sveta.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…