infakt__frame.jpgSvake godine u svetu od bolesti srca i krvnih sudova mozga umire 17,2 miliona ljudi. Svetski dan srca je ustanovljen da poveca javno znanje o rizicima i da unapredi mere prevencije. Svetska federacija za srce, zajedno sa svojim clanicama, istice da se 80% prevremene smrtnosti usled bolesti srca i moždanog udara može spreciti kontrolom nekoliko znacajnih faktora rizika, u koje spadaju pušenje, nepravilna ishrana i fizicka neaktivnost. Ove godine Svetski dan srca se obeležava 27. septembra pod sloganom „Radi za srce”.

Obzirom da vecina nas više od polovine vremena tokom dana provodi na poslu, radnu sredinu treba iskoristiti u promovisanju zdravih navika. Život bez duvanskog dima, pravilna ishrana i fizicka aktivnost su važni koraci koji vode ka vecoj radnoj produktivnosti i dobrom zdravlju.

Ono što se preporucuje je da jedete voce i povrce svakog dana, budete aktivni najmanje 30 minuta jer takve aktivnosti mogu pomoci u sprecavanju infarkta i šloga. Koristite stepenice umesto lifta, ili izadite iz autobusa nekoliko stanica ranije, a ostatak puta prepešacite.
Koristite manje soli i recite NE duvanu, a održavajte normalnu telesnu težinu.

Preventivni centar Doma zdravlja postoji, pre svega da se prekontroliše zdravstveno stanje i da joj na vreme ukažemo na faktore rizika koje nosi. Tu možete izmeriti krvni pritisak, nivo šecera i masnoca u krvi, indeks telesne mase. Kada ste upoznati sa svojim ukupnim rizikom, zajedno sa vašim lekarom možete razviti specifican plan akcije za poboljšanje vašeg zdravlja.

Po broju oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti Valjevo se ne razlikuje od ostalih gradova Srbije, a naša zemlja je medu vodecim po toj neslavnoj statistici.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…