infakt__frame.jpgZakon o upravljanju otpadom, kao i set drugih zakonskih rešenja u oblasti zaštite životne sredine, bice u potpunosti primenljivi od polovine naredne godine, do kada ce biti završena izrada podzakonskih akata, koja je u toku. Ona bi trebala da omoguce da zakonske odredbe budu primenljive i da se stvori apsolutni sistem za sve vrste otpada, ukljucujuci i industrijski i komunalni, i uspostavljanje hijerarhije upravljanja otpadom. Novina je i da ce odredene vrste otpada moci da se koriste kao gorivo.

Termoelektrane u Srbiji koriste kao gorivo lignit koji emituje velike kolicine sumpor-dioksida, a Elektroprivreda Srbije je od Japana vec uzela kredit koji ce iskoristiti za smanjenje emisije tog štetnog gasa kako bi spremno docekala 2015. godinu. Cementara “Titan” u Kosjericu trenutno ne koristi alternativna goriva, dok se “Lafarž” i “Holcim” spremaju da, osim automobilskih guma, kao alternativno gorivo koriste komunalni i industrijski otpad.

Procenjuje se da ce u Srbiji trebati najmanje pet godina da bi sveobuhvatno sproveli propise u oblasti zaštite zivotne sredine, koji se odnose na upravljanje otpadom. Od posebnog je znacaja pitanje zatvaranja postojecih deponija i razvoj reciklažne industrije, u cemu se vidi i šansa za otvaranje novih radnih mesta.

Kao alternativno gorivo ne mogu da se koriste eksplozivne supstance, radioaktivni materijali, infektivan medicinski otpad niti otpadni materijali sa visokim sadržajem hlora, jer narušavaju ozonski omotac.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…