marshlogo.gifSkupština Srbije usvojila je izmene Zakona o javnom informisanju. Izmene zakona usvojene su sa 125 glasova od 225 prisutnih poslanika, nakon što je usvojen amandman radikala, kojim se ukida obavezan depozit za osnivanje medija i zabrana rada medija u slučaju blokade računa duže od 90 dana.Reč je o izmenama zakona koje su u prethodnih mesec dana i više uzburkale javnost, ali i pokazale nejedinstvo među strankama koje čine vladu. Iako članica vladajuće koalicije, Socijalistička partija Srbije bila je uzdržana pri glasanju, a većinu je, nakon dogovora o usvajanju određenih izmena zakona, obezbedila opoziciona Liberalno-demokratska partija.
Predlog izmena zakona o javnom informisanju prvobitno je predviđao postojanje obaveznog osnivačkog uloga od 50.000 evra, kao i veće kazne za medije koji krše zakon, ali je vlada nakon kritika javnosti i strukovnih udruženja, amandmanima ukinula obavezu postojanja osnivačkog kapitala i smanjila kazne.
Članovi Sindikata novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije održali su protest na Trgu Nikole Pašića, na kom se okupilo oko 40 novinara noseći transparent „Stop antievropskom zakonu o medijima“. UNS nije imao nameru da napravi masovni protest, rekla je Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a, i dodala da je cilj bio poslanicima pokazati da novinare stoje iza svojih reči, da razumeju da krše nečija prava i da krše slobodu izražavanja u Srbiji.

Predstavnici Udrženja predali su Skupštini Srbije i peticiju sa potpisima više od 600 novinara u kojoj se traži neizglasavanje predloženog zakona.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…