dom_ydravlja_1.jpgFond za zdravstvo će do kraja godine uvesti dodatno finansiranje za lekare i domove zdravlja koji imaju više od 80 odsto pacijenata registrovanih kod izabranog lekara, najavila Svetlana Vukajlović, direktorka Zavoda za zdravstveno osiguranje. Ona je na petoj Nacionalnoj konferenciji o stalnom unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite u Srbiji izjavila kako se nada da će ta mera podstaći druge domove zdravlja da brže završe proces registracije kako bi od Nove godine Fond mogao da finansira ustanove po broju pacijenata.

Svetlana Vukajlović je istakla da su najveći uspeh u registraciji do sada imali beogradski domovi zdravlja Stari grad, Obrenovac i Voždovac i Dom zdravlja Valjevo i Dom zdravlja Studenica u Kraljevu, koji su registrovali između 80 i 100 odsto pacijenata.

Postojeći sistem finansiranja nije podsticajan za nagrađivanje ustanova i pojedinaca koji rade bolje i došlo je vreme da se to promeni. To će pre svega tražiti Međunarodni monetarni fond, ali treba biti svestan činjenice da smo siromašna zemlja i da je 270 evra za doprinose po glavi stanovnika malo, a da je jedini način da za isti novac dobijemo više podizanje efikasnosti, što znači da oni koji više i bolje rade za to budu i nagrađeni.
Ove godine usvojena je Strategija za unapređenje kvaliteta i bezbednosti pacijanata i uskoro će biti usvojeni i akcioni plan za primenu strategije i novi pravilnik o pokazateljima kvaliteta usluga.
Strategija treba da omogući smanjenje nejednakosti kvaliteta usluga, nezadovoljstvo pacijenata, neefikasno korišćenje tehnologija i neprihvatljivo variranje u ishodima po zdravlje pacijenata.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…