infakt__frame.jpgAfirmacija proizvoda od šljiva, lokalnih turističkih potencijala i ukupnih raspoloživih resursa opštine najvažniji je cilj ovogodišnjeg Sajma šljiva u Osečini, tradicionalne manifestacije posvećene našoj najrasprostranjenijoj voćarskoj kulturi. Pored suve šljive, poseban akcenat će biti na još četiri proizvoda – rakija, pekmez, šljivani kolač i „karaban” – koji će biti na svim štandovima, upakovani u jedinstvenu ambalažu, sa deklaracijom i sajamskim vizualom.

Štandove na Sajmu šljiva Osečina 2009. posetioci će moći da obilaze od 10 časova, 28. avusta, a već u 11 u okviru Biznis kluba biće održan okrugli sto na temu Zakon o rakiji i drugim alkoholnim pićima i prateći pravilnici, u organizaciji Regionalne privredne komore Valjevo. Za ovu temu su zainteresovani svi proizvođači pića, od kojih je većina najavila svoje prisustvo.
Ipak, prvi dan sajma će biti u znaku suve šljive, koja je simbol ovih krajeva, pa će, shodno tome, svečano otvaranje sajma biti otvaranje novog pogona za sušenje šljive u fabrici Intema.

Fabriku će otvoriti ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić u ime srpske vlade koja je odobrila sto dvadeset hiljada evra za podsticaj razvoja ove fabrike, što bi trebalo da obezbedi oko sedamdeset radnih mesta u narednih pet godina.

Drugi dan sajma počinje opet Biznis klubom, predavanjem na temu Gusta sadnja šljiva, profesora doktora Toma Miloševića sa agronomskog fakulteta u Čačku, u 11 časova, a odmah nakon toga, u 12 će biti održana prezentacija na temu Investicioni potencijali opštine Osečina.
Poslednjeg dana manifestacije tema u biznis klubu će biti med i pčelinji proizvodi, a predavanje na tu temu održaće prof. Đoka Zečević, u sajamskoj hali u 12 časova.

Tokom manifestacije u Etno dvorištu biće organizovana izložba i takmičenje u pripremi tradicionalnih jela i ručnih radova Zlatne ruke, kao i posebno interesantno Poselo kod lampeka tokom kog će se uz pesmu peći rakija i kuvati pekmez. Posetioci sajma će takođe moći da se provozaju old tajmer autobusom i fijakerima, ili da prisustvuju potpaljivanju sušare.
Centralni večernji događaj prvog dana manifestacije biće koncert poznatog pevača Harisa Džinovića, dok će drugog dana to biti nastup popularnog domaćeg ansambla Kolo.

Svi posetioci će moći da kupe proizvode koje opština Osečina predstavlja na ovogodišnjem sajmu i za koje je osmišljen jedinstven vizuelni identitet, a to su šljivovica, pekmez od šljiva, šljivani kolač i karaban, koji će ove godine biti u uniformisanoj ambalaži vrhunskog dizajna.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…