is_petnica.jpgPetnica International
Od 2. do 15. avgusta, u Istraživačkoj stanici Petnica, na programu je međunarodni letnji naučni kamp, Petnica International. Polaznici kampa su studenti osnovnih studija iz zemlje i inostranstva. Ovogodišnji kamp pohađa 14 polaznika iz 9 zemalja: Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Izraela, Rumunije, Albanije, Bugarske, Crne Gore i Srbije.
U toku naredne dve nedelje oni će slušati preko dvadeset domaćih i stranih predavača i raditi u okviru sledećih naučnih oblasti: astronomija, fizika, lingvistika, biologija, molekularna biomedicina, psihologija i arheologija. Cilj je da svaki polaznik do kraja kursa realizuje samostalni projekat, odnosno metodološku vežbu.
Tokom seminara planirana je poseta Beogradu i izlet na Debelo Brdo i poseta manastiru Pustinja.

Istrživanja petničkih đaka
Polaznik sociokulturne antropologije, Ognjen Kojanić, maturant I kragujevačke gimnazije radi temu Analiza predstavljanja rase u udžbenicima za gimnaziju.
Ognjena je zanimalo kako se jedan, u osnovi, antropološki problem predstavlja u udžbenicima koji su “propisani” za određeno znanje. Analizirao je udžbenike istorije, ustava i prava građana, sociologije i psihologije i zaključio da diskursi o rasi, s jedne strane ne prate savremenu društvenu teoriju vezanu za to pitanje, a s druge suprotni su javno proklamovanom cilju uključenja srpskog obrazovanja u evropske tokove.

Luka Butulija, maturant II beogradske gimnazije i Igor Marinković, maturant I kragujevačke gimnazije, na seminaru fizike istražuju na temu Određivanje distribucije sila u granularnim materijalima.
Područje granularnih materijala je nedovoljno proučeno i ne postoji teorija koja tačno i potpuno objašnjava raspodelu sila kod granularnih materijala. Luka i Igor su radili sa identičnim granulama i uočena je neočekivana raspodela na zidovima cilindra. Sile većeg intenziteta su pri vrhu cilindra. Oni nameravaju da prošire istraživanje sa granulama različite veličine što će vernije predstavljati situacije u svakodnevnoj praksi.

Ljubica Jovanović, maturant gimnazije u Paraćinu i Dunja Trutin, učenica III razreda III beogradske gimnazije na letnjem seminaru psihologije rade rad pod naslovom Grupna koherentnost i vrednosna orijentacija učenika u odeljenju.
Ideja je bila da se ispita po kojim vrednostima treba da budu slični članovi odeljenja da bi ono bilo kohezivno.
U istraživanju je učestvovalo 360 učenika. Rezultati su pokazali da što se više, u odeljenju, učenici slažu po opštim aktivnostima i društvenim aktivnostima, a razlikuju po demokratičnosti, odeljenja su koherentnija, odnosno ima više međuličnih odnosa i to u 95% slučajeva.

Polaznik seminara biologije, Đorđe Marković, maturant gimnazije u Paraćinu radi projekat Starosna struktura rečne školjke u Pocibravi. Školjke su svojevrsni bioindikatori, pošto se hrane filtracijom, tako da sve čestice iz vode ostaju nataložene u njihovim škrgama. Preko određivanja starosti školjke određuje se kvalitet vode. Što je voda organski zagađenija intenzitet rasta je veći. Prvi rezultati pokazuju da iako postoji visok stepen bakterijskog zagađenja ne postoji statistički značajan porast u rastu populacije, ali je brojnost jedinki znatno manja nizvodno, pa se pretpostavlja da su se adaptirale samo one jedinke koje su imale mogućnost da uspešnije filtriraju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…