infakt__frame.jpgUpravni odbor Fonda za razvoj odobrio je poslednja 1.763 kredita u iznosu od dve i po milijarde dinara, iz sredstava kreditne linije startap za pokretanje sopstvenog biznisa, na osnovu čega će biti otvoreno oko 5.400 novih radnih mesta. Kako je saopštilo Ministarstvo ekonomije, time je završen program kreditiranja mladih početnika u ovoj godini.

U dva kruga ukupno je odobreno blizu 3.000 startap kredita u vrednosti od 4,1 milijarde dinara, koliko je izdvojeno u budžetu Srbije za tu vrstu podrške preduzetnicima. Očekuje se da će, zahvaljujući tom programu, oko 10.000 ljudi dobiti posao. U drugom krugu preduzetnicima je odobreno 1.245, a pravnim licima 518 kredita. Najniži iznos kredita za početnike bez hipoteke je 500.000 dinara, a najviši 1,3 miliona dinara. Krediti su odobreni na period od pet godina, s počekom od godinu dana i kamatnom stopom od jedan odsto godišnje. Zbog izuzetno velikog interesovanja mladih za pokretanje sopstvenog biznisa, predviđena sredstva za 2009. godinu u celosti su utrošena, a zahtevi svih zainteresovanih za startap kredite biće razmatrani od naredne godine. U ovoj godini, mladi do 25 godina konkurisali su i dobili 722 kredita, dok je 1.136 mladih od 26 do 40 godina dobilo kredit za pokretanje sopstvenog posla.

Najviše zahteva za kredite preduzetnicima je odobreno za otvaranje zanatskih radnji, dok je najviše zahteva za kredite pravnim licima odobreno za proizvodnju prehrambenih proizvoda. Ostali zahtevi upućeni su za otvaranje firmi za preradu metala i metalnih proizvoda, hemijskih, tekstilnih proizvoda, proizvoda od drveta, za turizam, obrazovanje, proizvodnju mašina, električnih i optičkih uređaja.

U Kolubarskom okrugu odobrena su sredstva od strane Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća za 40 budućih preduzetnika za započinjanje sopstvenog biznisa, a najviše projekata odobreno je u mioničkoj opštini.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…