001_8.jpgU prošloj godini na putevima u Srbiji u saobraćajnim nesrećama poginulo je više od 800 ljudi, dok ih je teže i lakše povređeno više od 20.000. Skoro svakodnevno na putevima u Srbiji stradali su vozači, pešaci, biciklisti i ostali učesnici u saobraćaju. Prema podacima MUP Valjeva u toku 2008. godine na teritoriji opštine Valjevo ukupno se desilo 1013 saobraćajnih nezgoda i to 278 nezgoda sa nastradalim licima, a 735 nezgoda sa materijalnom štetom. U 2008. godini poginulo je 10 lica, od toga najviše vozača, potom pešaka, ali i putnika u vozilu koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi.

Zona užeg centra grada predstavlja zonu u kojoj je koncentrisan značajan broj saobraćajnih nezgoda. Unutar ove zone izdvajaju se lokacije: raskrsnica ulica Karađorđeva-Sinđelićeva (ukupno 10. nezgoda od čega 1. sa povređenim licima) i Dr Pantića-Sinđelićeva (ukupno 11. nezgoda od čega 2 sa povređenim licima). Najčešći uzroci nezgoda koje su se dogodile na ovim semaforizovanim raskrsnicama su ne zaustavljanje ispred obeleženog pešačkog prelaza kada je svetlosnim saobraćajnim znakom zabranjen prolaz (crveno svetlo), ne ustupanje prvenstva i neprilagođena brzina.
Po broju neazgoda problematične su i pojedine ulice: Vladike Nikolaja sa 69. saobraćajnih nezgoda od čega 15. sa nastradalim, Karađorđeva sa 35. nezgoda od čega 3. sa nastradalim, Kneza Mihaila sa 25. saobraćajnih nezgoda od čega 3. sa nastradalim, Suvoborska sa 25. nezgoda od čega 10. sa nastradalim i Vojvode Mišića sa 22. nezgode od čega 6. sa nastradalim.

Na magistralnom putu M-4 – područje koje pokriva Saobraćajna policijska ispostava Valjevo dogodile su se ukupno 103 saobraćajne nezgode ( sa nastradalim licima 39 ) od toga na delu puta Valjevo-Osečina 36, i delu puta Valjevo-Lajkovac 67. U ovim saobraćajnim nezgodama nastradalo je 69 lica od kojih je 4 lica poginulo, 15 zadobilo teške a 50 lica lake telesne povrede.
Na magistralnom putu M-21 na području koje pokriva Saobraćajna policijska ispostava Valjevo dogodilo se ukupno 40 saobraćajnih nezgoda (sa nastradalim licima 14), a od toga na delu puta Valjevo-Šabac 17 i delu puta Valjevo-Užice 23 saobraćajne nezgode. U ovim saobraćajnim nezgodama nastradalo je 23 lica od kojih je 1 lice poginulo, 5 lica zadobilo teške a 17 lica lake telesne povrede.
Na regionalnim putnim pravcima dogodilo se 42 saobraćajne nezgode. Najveći broj saobraćajnih nezgoda se dogodio na delu puta R-111 Valjevo-Debelo brdo-B.Bašta (14) i na delu puta R-213 Užice-Varda-Valjevo, R-205 Divčibare i R-259 Radobić-Divci po (6).
Na lokalnim putevima dogodilo se 77 saobraćajnih nezgoda u kojima je bilo 2 poginula lica, dok je 5 lica zadobilo teške a 33 lake telesne povrede.
Najčešći uzroci sdaobraćajnih nezgoda su brzina, radnje sa vozilom, dejstvo alkohola i nepropisno kretanje pešaka.
Krajem 2008. – gasne afere, usvajanje budžeta i rasprave oko plata u javnim preduzećima – poslanicima u Skupštini Srbije, po svemu sudeći, bili su bitniji od usvajanja novog zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji bi, kako tvrde saobraćajni stručnjaci, omogućio da bude dva puta manje poginulih.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…