opstina.jpgStalna konferencija gradova i opština, u saradnji i uz podršku Nemačke organizacije za tehničku saradnju(GTZ) organizovala je u Centru “Sava” Nacionalnu konferenciju na temu “Fiskalna decentralizacija u Srbiji – Lokalne poreske administracije”. Na skupu su učestvovali predstavnici svih lokalnih samouprava u Srbiji. Cilj konferencije je da se predstave dosadašnji rezultati i problemi procesa fiskalne decentralizacije, kao i primeri najbolje prakse iz lokalnih samouprava koje su već preuzele nadležnost.

Jedna od ključnih promena uvedenih Zakonom o finansiranju lokalne samouprave iz 2007. godine je porez na imovinu, koji je postao izvorni prihod lokalne samouprava. Pravo na njegovo utvrđivanje i naplatu će od sada samostalno raditi lokalna samouprava, a ne republička Poreske uprave, kao do sada. Posle 1. januara ove godine, Poreska uprava nema zakonsku mogućnost da ovaj posao obavlja za lokalnu samoupravu i stoga je u svim opštinama i gradovima u Srbiji u toku intenzivan proces preuzimanje ove nove nadležnosti.

Nakon uvođenja PDV-a, koji je zamenio do tada postojeći porez na promet, prihod opština je značajno smanjen. Jedan od značajnih elemenata u procesu decentralizacije je svakako i finansiranje opština iz izvornih prihoda. Orijentisanjem poreza na imovinu u jedinicama lokalne samuprave izvornog prihoda jedinica lokalne samouprave, proces decentralizacije u Srbiji bio bi značajno ubrzan i osiguran.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…