etno.jpgU Privrednoj komori Srbije danas je održan samit Vlade Srbije i najvećih srpskih izvoznika.
Cilj samita bio je da se u konstruktivnom razgovoru sa privrednicima razmotri postojeća ekonomska situacija i prezentuju mere koje su Vlada i Narodna banka Srbije donele ili planiraju da donesu, kao podršku srpskoj privredi i izvozu. Kako je istaknuto na sastanku, povećanje izvoza je najveća šansa Srbije da ublaži posledice globalne ekonomske krize na privredu i ukupni standard građana.

Vlada Srbije najavila je i paket ekonomskih mera kojima će se obezbediti podsticaj za izvozna preduzeća, kao i za domaću proizvodnju koja je zamena za uvoz.

Prema podacima Privredne komore Srbije, za 10 meseci ove godine Srbija je izvezla robu u vrednosti od 9,6 milijardi dolara, a uvoz je bio 19,9 milijardi dolara, tako da je spoljnotrgovinski deficit dostigao 10,4 milijarde dolara. Srbija je najviše izvozela robe u Bosnu i Hercegovinu potom u Crnu Goru, Nemačku i Italiju.
Na području RPK Valjevo u spoljnotrgovinskoj razmeni privrede učestvuje preko 700 privrednih društava tako da je izvoz i uvoz dosta usitnjen i sa velikim brojem učesnika u spoljnotrgovinskom prometu. Privreda Regije imala je povoljnija kretanja u odnosu na kretanja u Republici Srbiji pa je zabeležena veća stopa pokrivenosti uvoza izvozom na nivou privrede Regije. Glavni izvoznici sa područja Regije su: Va ly, Gorenje, Inos Balkan, Đolex, Austrotherm, Podgorina Frucht i dr Najveći obim izvoza ostvarila je privreda sa područja Grada Valjevo, Šapca, opštine Vladimiraca Loznice 22,4 mil.USD i opštine Osečina 11,7 mil.USD. ..

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…