gradac.jpgPolazeći od Sporazuma o saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ), uz saradnju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pokrenut je ciklus jednodnevnih seminara za donosioce odluka u jedinicama lokalne samouprave. Seminar za predstavnike Kolubarskog i Mačvanskog okruga održan je danas u Valjevu.

Cilj seminara je da u direktnom kontaktu sa donosiocima odluka bude istaknuta potreba da se oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou posveti adekvatna pažnja, a sve u skladu sa obimom poverenih nadležnosti, koji je znatno povećan usvajanjem novih zakona u oblasti zaštite životne sredine i zakona kojima se reguliše sistem lokalne samouprave.

Na osnovu člana 20. Zakona o lokalnoj samoupravi, opštinska uprava između ostalih poslova obavlja i poslove izvršavanja zakona i drugih propisa, a zakonima iz oblasti zaštite životne sredine jedinici lokalne samouprave povereni su poslovi izvršavanja zakona i propisa iz ove oblasti.

Uskoro se očekuje usvajanje još nekoliko zakona iz oblasti životne sredine za čije sprovođenje je odgovoran lokalni nivo vlasti. Stoga je stav Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje da bi za poslove zaštite životne sredine trebalo kadrovski i organizaciono ojačati kapacitete jedinica lokalne samouprave. Predlog je da se u okviru opštinske uprave obrazuje posebna organizaciona jedinica za vršenje poslova iz oblasti zaštite životne sredine – za gradove i eventualno veće jedinice lokalne samouprave, odnosno da u manjim opštinama postoji bar jedan izvršilac za poslove zaštite životne sredine. Takođe, nadležno Ministarstvo predlaže osnivanje inspekcijske službe za poslove zaštite životne sredine, odnosno da i u manjim opštinama bar jedan inspektor bude određen za obavljanje poverenih poslova inspekcijskog nadzora iz oblasti zaštite životne sredine.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…