osobe sa invaliditetom.jpgŠirom sveta danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. U Srbiji će se taj datum obeležiti nizom manifestacija pod sloganom “Dostojanstvo i pravda za sve nas”.
Podaci pokazuju da su osobe sa invaliditetom u izuzetno lošem materijalnom položaju kao i da je stepen diskriminacije najviši u obrazovanju. Prema podacima kojima raspolaže kancelarija Mreže CHRIS došlo je do određenog pomaka najviše u oblasti zakonodavstva.

Nekoliko tužbi, koje su na osnovu Zakona o sprečavanju diskriminacije, pokrenute protiv nadležnih državnih organa govore da je izuzetno naglašen stepen diskriminacije od institucija sistema kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. U Valjevu je Odbor za ljudska prava pokrenuo inicijativu da se prilagođavanjem saobraćajnih znakova omogući parkiranje ovozila osoba sa invaliditetom na za to predviđenim mestima na parkinzima. Podršku u toj akciji dalo je i Odeljenje saobraćajne policije u Valjevu, a čeka se odgovr gradske uprave.

Naša zemlja potpisnica je Međunarodne konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom”, apelujući da ona bude ratifikovana posle čega će odredbe te rezolucije biti obavezujuće za srpsko zakonodavstvo.

Dan osoba sa invaliditetom se obeležava od 1982. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Svetski program za akciju koji se odnosi na osobe sa invaliditetom.
Osobe sa invaliditetom čine između 10 i 15 odsto svetske populacije. U Srbiji ne postoje precizni podaci, ali se procenjuje da u zemlji živi između 500.000 i 800.000 osoba sa različitim vrstama hendikepa.

Da li ih viđate u gradu ?
Da li nekada pomislite gde su? Kako žive?
Treba li im pomoć?
Zašto je to tako ?

Osobe s invaliditetom u našoj zemlji su sistematski isključene iz raznih sfera društvenog života – obrazovanja, zaposlenja, kulture, ostvarivanja svakodnevnih potreba.

Jedan od razloga su i arhitektonske barijere ali i nepostojanje građanske svesti da se ove i druge barijere uklone.
Da 3.decembar ne bude jedini dan u godini kada se setimo problema sa kojima se susreću osobe sa hendikepom nužna je promena kako zakonodavnog okvira, tako i prakse neprimenjivanja usvojenih zakona.
Još jednom podsećamo javnost da nije usvojen opšti Zakon o zabrani diskriminacije kao i da se Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom i pored toga što je jasno definisao obaveze organa javnih vlasti ne primenjuje u praksi.
Uvereni smo da obaveze koje proizilaze iz zakonskih propisa i brojnih međunarodnih dokumenata, ne smeju zavisiti od „političke volje” već je potrebno da država ozbiljno i odgovorno preduzima korake na sprovođenju propisa koje je sama usvojila.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…