infakt__frame.jpgBroj starih ljudi u svetu stalno se povećava, a Srbija je među državama sa najstarijim stanovništvom. Na Međunarodni dan starih osoba, 1. oktobar, stručnjaci Ujedinjenih nacija predviđaju da će do 2050, prvi put u istoriji čovečanstva, broj starih u svetu premašiti broj mladih, dok je u Srbiji broj stanovnika mlađih od 15 godina već gotovo izjednačen s brojem starijih od 65 godina.
Crveni krst Valjevo će 1. oktobar obeležiti u prostorijama MZ Krušik podelom 378 higijenskih paketa za osobe starije od 65 godina koji su evidentirani od strane volontera Crvenog krsta i MZ Krušik. Ova aktivnost sprovodi se pod motom “Stariji za starije” sa celjem da se društvo u celini podstakne na solidarnost.

Iako je proces globalnog starenja karakterističan za sve evropske zemlje, u Srbiji on ide znatno brže, pa je tako 1950. u Srbiji živelo 235.000 starijih od 65 godina, da bi ih u drugoj polovini prošlog veka bilo 924.000.

Vlada Srbije 2006. godine donela je desetogodišnju Nacionalnu strategiju o starenju.
Cilj strategije je da u okviru održivog razvoja bude podstaknuta integracija starih i obezbeđeni uslovi za kvalitetan život, prilagođen sistem socijalne zaštite, uključujući podršku porodicama sa starijim članovima.

Naša zemlja se obležavanju Međunarodnog dana starih priključila 1991. godine

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…