komoralogo.jpgVlada Srbije usvojila je Predlog strategije povećanja izvoza Srbije za period od 2008. do 2011. godine, a cilj je da se promeni struktura izvoza kako bi se povećalo učešće proizvoda više faze prerade, odnosno da u ukupnom izvozu kapitalna potrošna dobra budu zastupljena 65 odsto, umesto sadašnjih 43 odsto.

Ključna tržišta za izvoz su, pored Evropske unije, zemlje sa kojima je potpisan CEFTA sporazum koji se odnosi na slobodnu trgovinu, zatim Rusija, Ukrajina, Belorusija i Kazahstan, kao i zemlje Bliskog istoka i severne Afrike. Planirano je da se u cilju finansijske podrške izvoznicima sa 50 miliona dolara budžetskih sredstava dokapitalizuju agencije za finansiranje izvoza i njihovi krediti oslobode od obavezne rezerve.

Strategija predviđa da se osvoje nova tržišta i da se broj preduzeća koja godišnje izvoze u vrednosti većoj od 10 miliona evra poveća sa 66 na 120 do 2011. godine, da se smanji učešće spoljnotrgovinskog deficita, kao i da se poveća nivo direktnih stranih investicija.
Radi ostvarenja ciljeva strategije potrebni su rešen status preduzeća sa društvenim kapitalom do 2009. godine, stvaranje efikasnog servisa za izvoznike, stabilan devizni kurs, povoljni i unapređen sistem finansiranja i osiguranja izvoza, smanjen broj administrativnih prepreka, veći izvoz na bazi inovacija, unapređena infrastruktura i imidž Srbije u svetu.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…