infakt__frame.jpg14. septembar davne 1908. godine bio je ponedeljak, a tačno u 16 časova „uz zvuke vojne muzike i klicanje sveta ušao je prvi voz u valjevsku železničku stanicu lagano i veličanstveno kao kakva lepo obučena gospodja” objavila je tada beogradska „Štampa” .

Ovaj dogadjaj Valjevci su čekali skoro tri decenije, a pripreme za obeležavanje tog svečanog trenutka trajale su 15 dana. Prvi pisak lokomotive u Valjevu pozdravilo je, kako je procenjeno izmedju 4500-5000 ljudi. Kako su ocenili ondašnji zvaničnici, vidjeni ljudi iz Valjeva ali i cele Srbije, dolazak prvog voza u grad na Kolubari bio je prekretnica u sveobuhvatnom razvoju ovog kraja.

U Valjevu će se u nedelju 14. septembra, svečano obeležiti čitav vek od ovog važnog dogadjaja. U 9.30 predvidjen je dolazak visokih zvanica Plavim vozom na valjevsku Železničku stanicu, a potom će biti upriličen prijem predstavnika JP Železnica Srbije kod gradonačelnika Zorana Jakovljevića i zajednička konferencija za novinare. Svečana akademija održaće se u podne u sali Valjevske gimnazije, a otkrivanje spomen ploče na zgradi ondašnje Železničke stanice, zakazano je za 13.13 časova.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…