is_petnica.jpgU Istraživackoj stanici Petnica, 30. avgusta, završeni su srednjoškolski letnji seminari: za 3 meseca: 9 vežbovnih, 1 internacionalni, 2 posmatracka kampa i 19 klasicnih letnjih seminara na kojima su ucenici radili svoja samostalna istraživanja. Ucestvovalo je 500 ucenika, blizu 150 mladih saradnika-studenti, i oko 100 strucnih saradnika iz eminentnih naucnih ustanova, kao predavaci ili mentori.
Jedna ucenica II razreda Gimnazije na seminaru geologije i hemije voda ispitivala je kvalitet pijace vode u Kruševcu: Hidrohemijske karakteristike vode u jezeru Celije.Vršila je hemijsku analizu vode s ciljem utvrdivanja kvaliteta i ispravnosti. Rezultati su pokazali da voda iz jezera spada u I klasu i ispravna je za pice.
Ucenica II razreda Medicinske škole u Zrenjaninu, na seminaru hemije, ispituje Umrežavanje alkida na bazi ricinusovog ulja melaminskom smolom. Prati se stepen umreženosti koji utice na fizicka i mehanicka svojstva boja i lakova (tvrdoca, prijanjanje, hemijska stabilnost, elesticnost…)
Dva gimnazijalca na seminaru hemije rade Ispitivanje uticaja razlicitih amina na razgranatost lanca i stepen umrežavanja epoksidnih smola.Oni pokušavaju da dodu do saznanja koji su uslovi potrebni za formiranje biokompozita.
Polaznice matematike, rade projekat Geometrija masa.One ce kroz svoj rad prikazati primenu geometrije masa i njene mogucnosti.
Polaznik elektronike, maturant Gimnazije iz Vršca radi na izradi programa za automatsko prepoznavanje lica: 3D prepoznavanje lica. Program bi bio primenjiv u nadzornim sistemima, kriminalistici…
Dva ucenika na seminaru arheologije obraduju temu Predstave vladarki na srpskom srednjovekovnom novcu. Pronadeno je više od 40 novcica na kojima su predstave žena vladara. Cilj rada je da se steknu saznanja o položaju vladarki u srednjem veku u Srbiji. Analiza likova vladarki na novcicima do sada nije radena, što radu daje na znacaju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…